Hiša, kjer je živela družina Al Hili, je tudi predmet preiskave. Foto: EPA
Hiša, kjer je živela družina Al Hili, je tudi predmet preiskave. Foto: EPA
Francija
Jezero Annecy je priljubljena turistična destinacija in območje obišče tudi veliko britanskih turistov. Foto: EPA

Britanskim policistom bodo pri preiskavi pomagali kolegi iz Francije, kjer se je v sredo zgodil pretresljiv štirikratni umor. V mirnem okolju nedaleč od vasi Chevaline pri jezeru Annecy so bili ustreljeni člani britansko-iraške družine Al Hili. 50-letni Saad Al Hili, njegova 47-letna žena Iqbal in njena 77-letna mati so bili na parkirišču ob poti ubiti z najmanj tremi streli.

Umrl je tudi francoski kolesar, ki se je v trenutku strelskega pokola pripeljal mimo in bil verjetno priča grozljivemu prizoru. 45-letni domačin je bil ustreljen petkrat.

Prizorišče je odkril britanski kolesar, ki ga je nesrečni francoski kolesar pred tem prehitel na poti. Ob avtomobilu je našel opotekajočo se sedemletno deklico, ki je bila ustreljena v ramo in je, kot se je izkazalo pozneje, prejela tri močne udarce v glavo.

Deklica je v francoski bolnišnici in policija pravi, da je čudež, da je preživela. Za to gre po mnenju policije zahvala verjetno dejstvu, da je morilcu zmanjkalo streliva.

Šele osem ur po odkritju zločina so forenziki v avtomobilu pod trupli obeh žensk na zadnjih sedežih odkrili še eno deklico, ki je bila povsem otrpla, saj se v tem času ni premikala, vendar pa ni bila poškodovana. Obe deklici sta zdaj v skrbi francoskih služb, policisti pa bodo poskušali od njiju izvedeti koristne informacije.

Omenjeni britanski kolesar je po besedah policistov pokazal pogum in jeklene živce, ko je odkril prizorišče morije in jih obvestil o zločinu. Po poročanju britanskih medijev, ki so primer pograbili bolj kot francoski novinarji, kolesar zaradi šoka že od srede ni zatisnil očesa.

Policistom je povedal, da je pred odkritjem videl, kako je prizorišče zapustilo terensko vozilo bele barve. Policija zdaj sicer domneva, da sta bila morilca dva, eden verjetno z motornim kolesom.

Prvi sum padel na družinski spor
O vzrokih za zločin policisti z obeh strani Rokavskega preliv še tavajo v temi, a najbolj se govori o možnosti družinskega spora zaradi dediščine, ki se je sprevrgel v tragedijo. Sum je padel na brata pokojnika, s katerim sta se pravdala zaradi očetove dediščine. Oče, ki je umrl lani, je imel v lasti nepremičnine v Franciji, Švici in Grčiji, sama pa se nista mogla dogovoriti o delitvi.

Brat, ki tudi živi v Veliki Britaniji, se je sicer takoj, ko je slišal za tragično novico, oglasil na policijski postaji in zanikal, da bi bil v sporu zaradi finančnih zadev. Z njim se bodo kot s pričo pogovorili tudi francoski policisti, ki so prišli v Veliko Britanijo in bodo prisotni tudi ob preiskavi hiše pokojnika.