Ryan in Romney imata še manj kot tri mesece časa za prepričevanje Američanov, da sta boljša kot Barack Obama in Joe Biden. Foto: EPA
Ryan in Romney imata še manj kot tri mesece časa za prepričevanje Američanov, da sta boljša kot Barack Obama in Joe Biden. Foto: EPA
Paul Ryan
Ryan je po besedah Romneyja svetla izjema v malenkostnem svetu politike. Foto: EPA

Soborec republikanskega predsedniškega kandidata za tekmo v Belo hišo 42-letni Paul Ryan je bil v predstavniški dom ameriškega kongresa izvoljen že pri 28 letih.

Znotraj republikanske stranke velja za mladega, dinamičnega in obetavnega politika, zaradi strogih stališč do gospodarstva in še posebej proračuna pa si je prislužil vzdevek "fiskalni pitbul".

Je odločen zagovornik zmanjševanja zveznega proračuna in zniževanja davkov, trenutno pa predseduje proračunskemu odboru predstavniškega doma. Marca letos je predstavil predlog, po katerem bi se izdatki na zvezni ravni v naslednjem desetletju zmanjšali za 5.000 milijard dolarjev. Med drugim predlaga tudi delno privatizacijo Medicarea, vladnega programa zdravstvenega zavarovanja za starejše.

Ryanov proračunski načrt je močno razburil Obamove demokrate, saj da prinaša davčne olajšave milijonarjem, krči prepotrebne zvezne programe in čezmerno finančno obremenjuje srednji razred.

Izbira Ryana za podpredsedniškega kandidata je jasen kazalnik, da računa Romney v prihodnjih treh mesecih, kolikor časa še ima do predsedniških volitev 6. novembra, volivce na svojo stran pridobiti s temami, kot sta fiskalna prihodnost ZDA in vloga države v življenju Američanov.

"Povrnitev veličine ZDA"
V prvem skupnem nastopu za javnost sta bila Romney in Ryan polna pohval na račun drug drugega in prepričana o zmagi na novembrskih volitvah. Ryan je dejal, da sta odločena popraviti napake Obame in ZDA "povrniti veličino".

"On in jaz deliva eno zavezo. Tej državi bova povrnila njeno veličino," je pred več sto republikanskimi podporniki na letalonosilki iz druge svetovne vojne v Norfolku v zvezni državi Virginiji poudaril Ryan, ki je Romneyja je označil kot "človeka tega trenutka".

Zase je dejal, da je 14 let s ponosom predstavljal Wisconsin v kongresu in se osredotočal na reševanje težav ter na spreminjanje idej v dejanja in dejanj v rešitve. Zdaj je odločen te izkušnje uporabiti v Romneyjevi administraciji.

Prepričan je, da predstavlja s svojimi bogatimi izkušnjami iz kongresa dobro dopolnitev Romneyju, ki si je izkušnje nabiral v zasebnem sektorju ter v izvršilni veji oblasti kot guverner.

ZDA po besedah Ryana drvijo po poti, ki ni vzdržna, a z Romneyjem sta to sposobna spremeniti. "Visoka brezposelnost, padajoči prihodki in uničujoč dolg, to ni po novem normalno, ampak je rezultat zgrešenih politik," je bil odločen. ZDA potrebujejo novo vodstvo, ki bo "postalo del rešitve" ter "vrnilo blaginjo, gospodarsko rast in delovna mesta".

"Naša dolžnost je, da rešimo ameriške sanje za naše otroke in njihove otroke," je dejal.

Romney je svojega novega soborca v bitki za Belo hišo označil kot neomajnega in trdnega človeka ter "intelektualnega voditelja" z energijo, vizijo in "nesporno integriteto". V malenkostnem svetu politike je Ryan po njegovih besedah svetla izjema. Vsi se morda ne strinjajo z njegovimi političnimi stališči, a spoštujejo njegov značaj, je še poudaril.