Svet
Proslava ob stoletnici Estonije. Foto: Reuters
Most nad reko Narvo, ki ločuje Evropsko unijo od Rusije. Foto: Reuters
Za Ruse je problematično pospešeno pomikanje Nata v baltske države in s tem na ruski prag. Foto: Reuters
Meja z Rusijo blizu Narve. Foto: Reuters
Tudi estonska predsednica je postala pozorna na manjšino v Narvi. Foto: Reuters

Dodaj v

Bo ruska manjšina v Estoniji končno kaj več kot drugorazredni državljani?

Ob stoletnici Estonije
24. februar 2018 ob 19:09
Talin - MMC RTV SLO

Velika ruska manjšina v Estoniji se je dolgo počutila marginalizirana pri politikih v Talinu, a ob praznovanju stoletnice Estonije se zdi, da počasi le prihajajo spremembe.

V sredo se je Marina Kossolapova počutila dvojno počaščeno. Estonska predsednica Kersti Kaljulaid je namreč direktorici šolskega zbora podelila prestižno plaketo v čast njenemu prispevku k estonski kulturi. In Kaljulaidova je prišla k njej, v njeno mesto, zapostavljeno rusko enklavo Narva na estonski vzhodni meji z Rusijo.

"A te pozornosti bi morali biti deležni že davno," je za Deutsche Welle povedala Kossolapova, rojena v Čeljabinsku blizu Urala, danes pa ena od okoli 300.000-glave ruske manjšine v Estoniji, od katerih jih je večina prišla sem v sovjetskih časih.

Potem ko se je Estonija leta 1991 osamosvojila, so rusko govoreči postali drugorazredni državljani. Ko so sovjetski državljani postali "okupatorji", deležni številnih zamer, je ruska manjšina v Estoniji čez noč izgubila svojo identiteto, nova država pa je do njih ubrala oster pristop, podelila državljanstvo le tistim, ki so živeli v Estoniji pred letom 1940 (tako rekoč nihče), in za pogoj postavila opravljen težek jezikovni preizkus.

Kako ruski manjšini nameniti večjo vlogo v družbi, je postalo trn v peti Estonije, še posebej po ruski priključitvi Krima, saj so se baltske države zbale, da bo Kremelj s pomočjo propagande naščuval ruske manjšine v baltskih državah proti oblastem.


Pozorni postali na Narvo

V tem kontekstu je obisk predsednice pri Kossolapovi na predvečer estonske stoletnice pomenil "velikanski simbolični mejnik", meni Kristi Raik, direktorica estonskega inštituta za zunanjo politiko. "Kaže, da Estonija resnično ima Narvo za del Estonije, prebivalce Narve pa za del estonskega ljudstva."

"Ukrajinski konflikt je bil kot budnica. Estonija je pozornost usmerila v pripadnost in zvestobo ruske manjšine ... Se počutijo tu doma? Čutijo zvestobo estonski državi?" razlaga Raikova.

"Gospod Putin nam je z napadom na Ukrajino pomagal, ker so se politiki začeli zavedati, da imajo Narvo in da je treba nekaj storiti glede nje. Pred tem ni bilo nikomur mar za nas," je povedal gledališčnik Allan Kaldoja.

Stičišče svetovnih nazorov
Narva, na meji med Evropsko unijo in Rusijo, od koder lahko vidite rusko zastavo, kako plapola v Ivangorodu, do Sankt Peterburga pa je pičlih 135 kilometrov, je kraj, kjer se še vedno preigravajo nasprotujoči si pogledi na zgodovino in svet.

Prebivalci Narve poudarjajo, da je sovjetska vojska leta 1944 Estonijo osvobodila nacistične Nemčije, Estonci pa pravijo, da se je takrat začela dolga in boleča sovjetska okupacija. Politiki v Narvi pravijo, da navzočnost Nata v baltskih državah ustvarja nepotrebne napetosti z Rusijo, a miselnost večinskega prebivalstva baltskih držav je drugačna. "Ko slišim strele in vojaške vaje onkraj reke Narva, se počutim varnejšo z Natom," za Deutsche Welle razlaga Katri Raik, direktorica Estonske akademije varnostnih ved.

V Narvi ljudje gledajo rusko televizijo. In številni občudujejo Vladimirja Putina. A selitev čez reko, kjer je infrastruktura pomanjkljiva, korupcija pa vseprisotna, ni mogoča izbira, pravijo domačini. Bi pa radi videli, da bi se počutili bolj sprejete v estonski družbi, ne pa potisnjene na rob.

Predsedniški urad za mesec v Narvo
Do Narve je postala pozorna tudi predsednica Kaljulaidova. Prejšnji mesec je napovedala, da bo letos za en mesec v Narvo preselila svoj predsedniški urad, podprla pa je tudi kandidaturo Narve za Evropsko prestolnico kulture leta 2024. "Proces se je začel: prebivalci Narve so se kot skupnost našli, prebivalci Talina pa si želimo, tako kot vsi v Estoniji, pomagati prebivalcem Narve delovati kot skupnost," je povedala Kaljulaidova.

Ta nova pozornost je bila za skupnost resnično navdihujoča, pravi Aleksandr Openko, pomočnik ravnatelja v tukajšnji ruski šoli. Tudi zato se je Openko v soboto z veliko skupino svojih učencev udeležil proslave ob stoletnici Estonije. Še pred nekaj leti se je proslave udeležil komaj kdo iz Narve.

Nov veter
Še do pred kratkim je Estoniji vladala desnosredinska Reformistična stranka, pod katero se je Estonija kot prva nekdanja sovjetska država leta 2011 pridružila evroobmočju, hkrati pa je uvedla stroge varčevalne ukrepe, ki so še posebej močno prizadeli rusko manjšino. Ta se je zato obrnila k Sredinski stranki, a zaradi povezav njenega nekdanjega voditelja in župana Talina Edgarja Savisaarja s Putinovo stranko Združena Rusija so druge stranke izključile sodelovanje s Sredinsko stranko.

Z izključitvijo Savisaarja iz stranke je v njej zdaj zavel nov veter, Juri Ratas pa je postal prvi estonski premier iz vrst Sredinske stranke. Čeprav je Ratas obljubil omilitev zakonov za pridobitev državljanstva in vlaganje v obubožano gospodarstvo Narve, je bil pa tudi jasen, da je Estonija popolnoma predana EU-ju in Natu.

"Leta in leta smo ob vsakih volitvah poslušali isto iz ust politikov iz Reformistične stranke: so Rusi in so Estonci. Če ste Estonci, bi morali voliti za nas, vse z Vzhoda je slabo," razlaga Zuleyxa Izmailova, predsednica Zelene stranke in podžupanja Talina. "Premajhna država smo, da bi bili razdeljeni na manjše skupnosti."

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
grenadir
# 24.02.2018 ob 19:30
V Litvi je 175 000 Rusov. V Latviji je 556 000 Rusov in v Estoniji je 321 000 Rusov.. Skupaj nekaj čez milijonček... In v vseh treh so Ruso ne drugo, pač pa tretjerazredni državljani.... Me pa bolj zanimivo, kaj ste danes imeli v uredništvu za malico, ker ste si upali pisat o tem..
Ramus
# 24.02.2018 ob 19:28
"Za Ruse je problematično pospešeno pomikanje Nata v baltske države in s tem na ruski prag. Foto: Reuters"

Imperialistična politika ZDA znotraj NATO in nesposobnost EU, da se upre ameriški diktaturi je dejansko največje svetovno tveganje za svetovni mir. ZDA dejansko so največja grožnja za svetovni mir.
J@st
# 24.02.2018 ob 19:42
vojnaslo91

# 24.02.2018 ob 19:20
Prijavi neprimerno vsebino ...podelila državljanstvo le tistim, ki so živeli v Estoniji pred letom 1940 (praktično nihče) in za pogoj postavila opravljen težek jezikovni preizkus.
--------------------------
In kje je tu problem? Rusi so pač v Estoniji prišleki... Jaz tu vidim drug problem. Kje je odškodnina, ki bi jo morala plačati Rusija... ker so nasilno uničevali estonski narod?
-----------------------------
Lahko bi vsaj prebral ne le naslov.

Torej...recimo: nisi slovenec in si rojen v Sloveniji leta 1991.
In ne glede na to in na znanje slovenscine, ne smes dobiti drzavljanstva ker nimas datum rojstva pred 1940 letom.
In zaradi tega si ti tretjerazredni v Sloveniji in nimas enakih pravic s ostalim prebivalstvom.

Je to po tvoje pravicno in v skladu z evropsko zakonodajo o clovekovih pravicah?.
GORA2
# 24.02.2018 ob 19:56
Velika ruska manjšina v Estoniji se je dolgo časa počutila marginalizirana s strani politikov v Talinu, a ob praznovanju stoletnice Estonije se zdi, da počasi le prihajajo spremembe.

A to pomeni,da danes na dan neodvisnosti Estonije pristaši nacistov ne bodo javno organizirali parade s baklami v glavnem mestu Estonije tako kot so jih zadnja leta?

https://sputniknews.com/
europe/201502261018785342/


aktivist
# 24.02.2018 ob 19:42
Si prislek v Estoniji, ce imas tam posest in hiso zgrajeno z lastnim denarjem? Me zanima, kako bi tukaj delovalo, ce bi te poslali domov brez odskodnine ali zemlje. Sploh pa Rusi so tam manjsina ze od nekdaj. Tako kot Madzari pri nas.
tupamaross
# 24.02.2018 ob 20:03
Rusija se je umaknila iz vseh držav, kamor je prišla po koncu
Druge svetovne vojen. Kaj pa je z Američani? Ali so se tudi oni
umaknili?
el CARTEL
# 24.02.2018 ob 19:15
"Gospod Putin nam je z napadom na Ukrajino pomagal, ker so se politiki začeli zavedati, da imajo Narvo in da je potrebno nekaj storiti glede Narve.

prej bi rekel, da so se estonci zbali ruske menjšine v estoniji, saj jim je ruska manjšina v ukrajini dala kako idejo :)

in so se začeli spraševati, če se počutijo rusi tu doma, če čutijo zvestobo državi.
bi rekel da ne, ampak mogoče se motim.
aparat-čik
# 24.02.2018 ob 19:44
obstaja razlika, nekdaj so bile najbolj razvita področja Sovjetske države (razen Moskve), danes pa so praktično tretji svet, ki jim je v tujino pobegnila tretjina delovne sile. Razen izvoza šote in raznih klicnih centrov nimajo nič drugega.

to so družbe brez prihodnosti, le odskočna deska za ameriški napad na Rusijo.
komsomolec
# 24.02.2018 ob 19:47
sramota za EU, da Rusi v baltskih državah že četrt stoletja živijo v aparthaidu brez vsakih človekovih pravic. se vidi da je sovjetska zveza upravičeno osvobodila in premagala nacifašistične marionetne državice.
firtoh
# 24.02.2018 ob 21:47
Moj je v Avstriji in živi s dekletom iz Litve.Je rojena v Litvi,starša sta ruskega porekla.V Litvi noben ne dobi dela v javnem sektorju,če je ruskega porekla.V Avstriji nimajo takih problemov in uči na poklicni šoli angleščino.
tupamaross
# 24.02.2018 ob 19:52
Če ne bodo kaj več, kot drugorazredni državljani, bodo pač
postali prvorazredni državljani. Prej ali slej.
crnuskagmajna
# 24.02.2018 ob 20:17
To dajo kot naslovno novico. Tisto, da bodo narodi južnih držav dobili pravico do materinega jezika v Sloveniji pa skrivajo!

Poslanca Dragan Matić in Violeta Tomić sta pred kratkim predlagala Zakon o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic, ki jih imajo narodne skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji, državni zbor pa je z glasovi levice pred dnevi odločil, da je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo.

Izdajalci Slovenije!
GORA2
# 24.02.2018 ob 20:14
veza

# 24.02.2018 ob 20:00
Prijavi neprimerno vsebino GORA2
# 24.02.2018 ob 19:56

nisem videl uniform, Putin ima 200.000 uniformirane mladine, kaj meniš, kdo je bolj nevaren?
Estonci Rusom ali Rusi Estoncem?

@ veza Estonci res še ne javno paradirajo s uniformami tako kot njihovi kolegi v Rigi in,da ne omenim njihovih kolegov v Ukrajini kjer se ti zdi,da si se nenadoma zbudil v nacistični Nemčiji čeprav se danes piše leto 2018.
Plavix
# 24.02.2018 ob 23:18
dej komsomolec ne nabija. Drugega kot širit sovraštva ne znaš. Slovenci nikoli niso rasisti. 90.000 beguncev smo sprejeli samo iz bosanske vojne.
Leta 1991 pa so vsi vedeli, da je treba urediti papirje. Tisti, ki si jih niso uredili, si jih niso zato, ker so verjeli v veliko Srbijo in samostojne Slovenije niso jemali resno! Tudi naši sosedje niso nobenega vabila dobili, pa so si uredili dokumente in postali državljani RSlovenije.
mb128
# 24.02.2018 ob 19:33
Glede na zgodovino se bojim, da bodo 2. razredni državljani še dolgo. Še več imam občutek, da bi jih Estonija poslala v Rusijo če bi se le dalo!
rastislav
# 24.02.2018 ob 22:36
Tako to je okupatorji in kolonizatorji niso nikoli priljubljeni. In to velja za Ruse na Baltiku, Nemce med 2. s.v. ali belce v Afriki.
anny22
# 24.02.2018 ob 19:46
To vlečenje za nahrbtnike je smešno. Zadnji Litovec, Latvijec in Estonec bo tam okrog leta 2050 v vseh treh baltskih državicah ugasnil luč. Potem jih bo Rusija najverjetneje aneksirala, konec zgodbe.
MajWill
# 24.02.2018 ob 23:19
Gastrbajtr

Po ultrakapitallisticnih reformah :D
Kam so se pa preselili? Sklepam, da ne na kapitalisticni zahod? :)
Mogoce pa bi razloge iskal tam kjer dejansko so? Da je bila drzava pahnjena v 45 letno nazadovanje za zelezno zaveso in ceprav se stanje vsako leto izboljsuje, le-to se vedno ni primerljivo z zivljenskimi pogoji, ki jih ponuja razviti zahod.
Zlobni škrat
# 24.02.2018 ob 20:13
Rusija je prihodnost
zero1
# 24.02.2018 ob 21:39
Od kdaj so ekonomski migranti manjsina (..v Sloveniji ali pa v Estoniji..)????
alexslo
# 24.02.2018 ob 23:49
Spostovani Zdelkapopi. Zal je vas komentar preprosto za v smeti. Kdo je okupiral koga? Torej je problem ker so Estonci ZAVEDNI Estonci? Sam sem pac Slovenec, ki zivi v Estoniji ze 20 let in Estonce in njihovo drzavotvorno drzo spostujem! Zal takega vzdusja v Sloveniji nisem dozivel od leta 1991 dalje. Danes Estonci praznujejo, in jaz z njimi, 100 let od rojstva svoje drzavnosti. Ko bi Vi videli in bili sposobni cutiti ves ta ponos in radost ki jim zari iz oci... in ne pozabite- verjetno ne veste - vecina ti. Rusov ki zivijo tu tudi! Ker vsem tem Rusom ki so hoteli nazaj v Rusijo - zal jim to njihova ti. maticna dezela ne dovoli.! S spostovanjem, Alex.
tobi
# 24.02.2018 ob 22:17
Jaz čisto razumem, da Estonci in ostali prebivalci Baltskih držav, pa tudi Finci ne marajo Rusov. Še več, bojijo se jih! Ne zastonj in zgodovinsko ne brez vzroka.
In te države niso neko evropsko obrobje, kot nekateri pišete in nihče tam ne bo "ugasnil luči". So skoraj skandinavsko urejene države še posebej Estonija, ki je na področju interneta v samem svetovnem vrhu. Ko boste npr. uporabljali skype, ki je estonski izdelek, se spomnite na to. Lahko pa postanete tudi estonski e državljani, tudi to je mogoče, v tem so oni prvi.
Rusi pa, čeprav tretjerazredni, so v Narvi še vedno Evropejci, zato se nobenemu ne gre proti vzhodu...In v latvijskem letovišču Jurmala veselo perejo v Rusiji nakradeni denar. Zato tam vidiš avte kot v Monte Carlu, le da bogati Rusi prisegajo na terence... se splača to videti, in priporočam, da zamenjate kdaj Jadran tudi za kakšno drugo destinacijo....
Lupo
# 24.02.2018 ob 22:13
Kaj fali Rusom v Estoniji?

Z estonskim potnim listom lahko gredo kamorkoli v EU, z ruskim kamorkoli v Rusijo!
Kölm
# 24.02.2018 ob 19:48
Bomo Slovenska manjšina delavcev končno kaj več kot drugorazredni državljani ?
FancyBoy
# 25.02.2018 ob 00:45
Itak...45 let so Rusi terorizirali Estonce, zdaj bi pa radi, da jim dajo extra pravice.
Dejansko jih Estonci ful ne marajo.
Gastrbajtr
# 24.02.2018 ob 23:12
Estonija je taka zelo simpatična državica navzven, za naključne obiskovalce, ampak žal je notranja slika drzgačna. Pred nekaj leti je bil v Globalu, se mi zdi, objavljen članek, kako se je po ultrakapitalističnih reformah odselilo iz države kar 12% ljudi. 12%!! Si to sploh lahko predstavljate?
komsomolec
# 24.02.2018 ob 21:10
Ob stoletnici Estonije

falseflag samostojnost.
ozemlje baltskih držav je od kraljevine Švedske kupil za zlate talirje ruski car Aleksander, da je Rusija dobila izhod na morje. in ta pogodba velja še danes. Rusija je zakonita naslednica tega ozamlja po mednarodnem pravu. in bo kmalu ekonomsko popapala komplet Baltik, ki ga je Nato spremenil v prvo linijo fronte proti Moskvi. Norost, ker če pride do spopada, bo v prvi raketni salvi vse zbrisano. Nato itak nima kapacitet za dolgoletni spopad z Rusijo.
Rusi bodo zasedli svoje zgodovinske meje in ozemlja.
vonko
# 25.02.2018 ob 00:52
Glede na vse, kar so ruski okupatorji počeli v Estoniji, bo vsaka estonska poteza v tej smeri zelo velikodušna. Bo pa tudi pametna in pravilna. Najboljša garancija za varno Estonijo so lahko tamkajšnji Rusi, ki so zadovoljni z državo, v kateri živijo. In nič ni pri tem narobe, če so ob tem ponosni tudi na to, da so po narodnosti Rusi.
cepc
# 25.02.2018 ob 08:19
Ko lovec postane plen,vse se vrača,vse se plača,60 let so bili okupatorji,zdaj pa pričakujejo,da jim bodo ploskal
mutevz
# 24.02.2018 ob 22:04
Ja moji znanci iz Estonije (cca pet ljudi) za Ruse slisat nocjo...
nikhrast
# 24.02.2018 ob 21:51
Problem je da po okupaciji Rusi nimajo kaj ponuditi.
Pa kaj bi prinesli Rusi, svojo šlamparijo, pa plin, nafto in orožje, to je vse. Na potrošniški ravni so nula, bi šel v Rusijo po nakupe?
Pa saj ne vidiš da bi migranti silili v Rusijo. Vzhodna Evropa pa tako sovraži Ruse, samo mlo se pogovori s kakšnim Poljakom ali Ukrajincem.
kralj matjaž
# 24.02.2018 ob 20:28
J@st
Otrok pač ima isto državljanstvo, kot njegovi starši? Zakaj naj bi bilo to sporno?
apollo11
# 25.02.2018 ob 07:18
Všeč so mi ti estonski Rusi. Odkriti in pametni.

Odlično povedano. Številni Rusi v Estoniji obožujejo Putina, ampak preselili se pa v Rusijo ne bodo, ker je tam slaba infrastruktura in vse prisotna korupcija. Torej z eno besedo, nihče ne želi živeti v Rusiji, ker je za navadnega človeka tam katastrofa.

Estonski Rusi se tudi nič ne sprenevedajo in kar direktno povedo, da je Putin napadel Ukrajino.
Gospod Putin nam je z napadom na Ukrajino pomagal, ker so se politiki začeli zavedati, da imajo Narvo in da je treba nekaj storiti glede nje. Pred tem ni bilo nikomur mar za nas," je povedal gledališčnik Allan Kaldoja.

Ni kaj, pametni in odkriti ljudje. Estonskim Rusom želim vse dobro in naj uspešno koristijo vse prednosti potnega lista EU države. Estonski potni list je veliko bolj dragocen kot pa ruski.
astro
# 24.02.2018 ob 22:52
Estonci bi morali zahtevati od rusko govorečih državljanov, mlajših od 50 let, da se naučijo pogovorne estonščine v dveh letih.
Tudi v Estoniji ni vse črno-belo.
DXM
# 24.02.2018 ob 22:31
sramota, da so spustili Baltik v EU z tako hudimi kršitvami in neenakostmi kot je stanje Rusov v Latviji, ki dejansko nimajo državljanstva in posledično volilne pravice. Nekaj podobnega kot pri nas izbrisani, saj se tega zavedate ja?
Rusi gor ali dol, zgodovina na tistem območju je živ hudič.
drg
# 24.02.2018 ob 22:28
Za Ruse je vsi zavzemajo .. dokler jih nimajo v svoji državi. ;)
komsomolec
# 24.02.2018 ob 21:26
hahaha eni pa so zafrustrirani tule o ja. fino.
evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo, da je bil Izbris protiustaven in nezakonit in žrtvam pripada odškodnina. tako je prav. treba še politike odgovorne za ta rasistični madež v slovenski zgodovini pripeljati na sodišča in obsodit.
našejenaše
# 24.02.2018 ob 20:21
Zakaj smo pa mi morali podariti državljanstvo vsem tujcem, ki niso živeli v Sloveniji pred letom 1941? In potem smo morali še plačati prebrisanim??? Slovenija, zbudi se!
Mica
# 25.02.2018 ob 19:05
ljubčki moji, ste že bili kdaj v Estoniji? če ne- pojdite! In se pogovarjate z ljudmi, da vam povedo o desetletjih gorja pod Rusi.
kakor hitro bodo Rusom spet pomolili prst, jih bodo ti zagrabili za roo.-
Estonci- nikar.
Če vas bo že zamikalo, se spomnite Slovenije, ki se - ŽAL :-( spreminja nazaj v SFRJ.
:-(
.-(
alexslo
# 25.02.2018 ob 00:04
Gospod Grenadir. Vsi te po Vase 'tretjerazredni drzavljani' so bili vec ali manj prisilno preseljeni na ta teritorij! Ne pozabite prosim. 22. 2 1918 - ustanovljena Litva, 24 1918 ustanovljena Estonija. 100 let praznujemo tu od rojstva drzave! Od vseh dezinformacij v tem clanku pa je edina pozitivna novost, da se sploh spomnijo na ta del evrope in da je sploh prisel v slovenske medije . Lep pozdrav Alex
alexslo
# 24.02.2018 ob 23:56
Spostovani vojnaslo91. Cenim vas komentar, in Vam laho povem: Estonci se ne bojijo Rusov. Zavedajo se svoje narodnosti in spostovanje tega zahtevajo od vseh, ki pridejo zivet v njihov dom, Estonijo. Bolj bpeprosno ne more biti.! Samo daljsi cas je potreben da to uresnicis.. Ne pozabite prosim, danes praznujemo 10-to obletnico Estonije kot drzave! S spostovanjem, Alex
vrtojb5
# 25.02.2018 ob 16:46
Tele pribaltske države so zelo nacionalisticne, so bile zelo aktivne skupaj z nemci v 2.svet.vojni.
ultimojan
# 25.02.2018 ob 15:17
nekateri ljudje se sploh ne zavedajo, da se zgodovina ni zacela z letom 1941.....
cgn
# 25.02.2018 ob 10:14
Baltske države so sodelovale s Hitlerjem in skupaj pobijale tam jude in ruse. Tisto območje je blo najbolj očiščeno judov.
našejenaše
# 24.02.2018 ob 22:04
Seveda, segate še od Beograda do Čačka. Ostalo so si vzeli: malo Črnogorci in malo Kosovarji... ostalo si vzamejo še muslimani v Sandžaku in to je to!
našejenaše
# 24.02.2018 ob 21:06
Admin! Zdaj bom povedal samo dejstva. Slovenija je leta 1991 morala dati državljanstvo ekonomskim migrantom, ki so živeli v Sloveniji, če je želela dobiti priznanje s strani zahodnih držav. Tako so nam govorili naši politiki. Če je to laž, naj povedo politiki! Estoniji tega očitno ni bilo treba narediti!!!!! Poleg tega so našo državo tožili ljudje, ki so leta 1991 imeli možnost prevzeti slovensko državljanstvo, a ga niso, saj prezirajo našo državo in našo kulturo! To tudi javno povedo! In zdaj, ko govorim resnico, me izbrišete!!!! Pa kaj ste vi?
zero1
# 24.02.2018 ob 20:43
Je to priprava oz mehcanje Slovencev na Maticev predlog glede narodov bivse Jugoslavije v Sloveniji? Zgodba je nekako ista.
Zdejkapopi
# 24.02.2018 ob 19:30
Estonci so eni velki nacionalisti in so zelo nastrojeni proti Rusom. Ena velika zalost. Verjetno pa Rusi niso nic bolj drugacni.
m72
# 25.02.2018 ob 01:01
Izbris in marginalizacija določenih, nastavljanje riti tujcem in izropanje lastnega naroda so največje pridobitve "demokratizacije" pajacev ob Baltiku in pri nas.
komsomolec
# 24.02.2018 ob 21:15
Poleg tega so našo državo tožili ljudje, ki so leta 1991 imeli možnost prevzeti slovensko državljanstvo, a ga niso, saj prezirajo našo državo in našo kulturo! To tudi javno povedo! In zdaj, ko govorim resnico, me izbrišete!!!! Pa kaj ste vi?

ehej . Izbris je bil nezakonit in neustaven, nima veze z državljanstvom in bo večna sramota rasistične Slovenije. Izbrisanim pripada odškonina. še več morajo dobiti.
Slovenija je nazakonito izbrisala izbrisane iz registra stalnega prebivališča. malo manj rasizma. večna sramota Slovenije bo ostala + še odškonine mora plačati.
Kazalo