V Damasku so redni shodi v podporo Asadu. Foto: EPA
V Damasku so redni shodi v podporo Asadu. Foto: EPA
Kofi Annan in general Robert Mood
Norveški generalmajor Robert Mood se v Damasku pogaja o namestitvi opazovalcev ZN-a, ki naj bi nadzorovali izvajanje mirovnega načrta, ki ga je oblikoval Kofi Annan. Foto: EPA

Nekdanji generalni sekretar ZN-a pričakuje, da bo sirska vojska do 10. aprila končala umik z gosto naseljenih območij, s tem pa bo začel teči 48-urni rok, v katerem morajo vse strani prekiniti vse oblike nasilja. Sirske vladne sile naj bi se medtem že začele umikati iz nekaterih delov države, a te informacije niso potrjene.

Varnostni svet ZN-a je Annanov ultimat podprl in sirsko vlado pozval, naj čim hitreje izpolni svoje obveze o prekinitvi nasilja in vzpostavitvi premirja. Ob tem so iz New Yorka še sporočili, da bodo spremljali Annanova poročila o primernosti ukrepov sirskega predsednika Bašarja Al Asada in na njihovi podlagi pretehtali nadaljnje ukrepe, če bodo ti potrebni.

Predstavnik ZN-a v Damasku
V Damask je medtem dopotoval predstavnik ZN-a Robert Mood, da bi s sirskimi oblastmi dosegel dogovor o namestitvi mednarodnih opazovalcev v državi.

Opazovalci ZN-a naj bi v skladu z načrtom posebnega odposlanca za Sirijo Kofija Annana nadzorovali uresničevanje dogovora o premirju. Režim Bašarja Al Asada je privolil v šest točk načrta, s katerim naj bi se prekinilo nasilje v Siriji, ki zaradi upora proti vladi traja že 13 mesecev. V tem času so sprva miroljubni protesti prerasli v državljansko vojno, v kateri je življenje izgubilo že več kot deset tisoč ljudi.

230 ljudi ubitih od privolitve v načrt
Opozicijski aktivisti medtem poročajo, da je bilo v zadnjih 24 urah v Siriji ubitih več kot 80 ljudi, od 27. marca, ko je sirski predsednik privolil v mirovni načrt, pa več kot 230 ljudi.

V sredo je ruski zunanji minister Sergej Lavrov znova posvaril "prijatelje Sirije", da spodkopavajo mirovni proces, saj z odkrito finančno in prikrito vojaško podporo upornikom samo razplamtevajo državljansko vojno. Minister Lavrov, najvidnejši zagovornik vladajoče strani v Siriji, je poudaril rusko prepričanje, da "tudi do zob oboroženi uporniki ne bodo mogli premagali vladne strani".

V nedeljo sta Katar in Savdska Arabija na carigrajskem vrhu "prijateljev Sirije" napovedali, da bosta financirali plače vojakov, ki se borijo v vrstah uporniške Svobodne sirske armade. Uradni Damask omenjeni državi že več mesecev obtožuje, da FSA tudi urita in oborožujeta.