Po Ponti - Ponta? Foto: EPA
Po Ponti - Ponta? Foto: EPA

Drugo mesto je v nedeljo pripadlo desnosredinskemu opozicijskemu zavezništvu Desna Romunija (ARD) predsednika države Traiana Basescuja, ki je zbralo slabih 17 odstotkov glasov.

Te izide je volilna komisija objavila, ko je bilo preštetih skoraj 82 odstotkov oddanih glasovnic. Nova populistična Ljudska stranka (PPDD) medijskega tajkuna Dana Diaconescuja je zbrala približno 14 odstotkov, stranka etničnih Madžarov pa nekaj čez pet odstotkov glasov. Drugim strankam petodstotnega praga, potrebnega za preboj v parlament, ni uspelo doseči.

Zdajšnji premier Victor Ponta je že v nedeljo po objavi izidov vzporednih volitev sporočil, da je pripravljen voditi tudi prihodnjo romunsko vlado.

Zaplet s predsednikom?
Kljub jasni zmagi USL-ja, ki ga sestavljajo socialdemokrati (PSD) in nacionalliberalci (PNL), pa je Basescu že nakazal, da 40-letnega Ponte ne namerava imenovati za mandatarja za sestavo nove vlade. A če bo Basescu imenoval koga drugega, bo tega "izbranca" najverjetneje zavrnil parlament.

V primeru dveh neuspešnih poskusov imenovanja novega predsednika vlade bi morali skladno z romunsko zakonodajo v državi znova razpisati volitve. Tak scenarij je po mnenju strokovnjakov povsem mogoč, potem ko je USL poleti s prizadevanji za odstavitev Basescuja sprožil hudo politično krizo in si nakopal ostre kritike iz tujine.

Potem ko je parlament v Budimpešti 6. julija na pobudo USL-ja podprl odstavitev Basescuja, so konec julija o tem odločali Romuni na referendumu. Ta zaradi prenizke udeležbe po oceni ustavnega sodišča ni bil veljaven, zato Basescu ostaja romunski predsednik.