Pusićeva je po prihodu iz Kaira sporočila le, da se reševanje Salopeka nadaljuje in da je položaj zelo občutljiv. Foto: EPA
Pusićeva je po prihodu iz Kaira sporočila le, da se reševanje Salopeka nadaljuje in da je položaj zelo občutljiv. Foto: EPA
Tomislav Salopek
Salopek je bil ugrabljen zelo blizu mesta, kjer je bil pred enim letom ugrabljen tudi ameriški državljan William Henderson. Foto: AP
Usoda Tomislava Salopeka še ni znana

Pripadniki Islamske države (IS) so v sredo sporočili, da imajo egiptovske oblasti na voljo 48 ur časa, da iz zaporov izpustijo vse muslimanke, sicer bodo Salopeka ubili. Ta rok se je v petek popoldne iztekel, po poročanju nekaterih egiptovskih medijev pa bi ga skrajneži lahko podaljšali za novih 48 ur, potek ko so vodilni v Kairu sporočili, da bodo preučili zahteve skrajnežev. Oblasti v Kairu so sicer dejale, da ne vedo, katere ženske naj bi osvobodili, nekateri sklepajo, da gre za aktivistke Muslimanske bratovščine.

Pregledujejo tudi Sinaj
Kot še poroča HRT, ki se sklicuje na egiptovske medije, bi lahko s ponudbo odkupnine oblasti v Kairu kupovale čas, medtem pa varnostne sile v puščavi na mejnem območju med Egiptom in Libijo iščejo hrvaškega geodeta, ki so ga ugrabili 22. julija. Po poročanju nekaterih medijev varnostne sile pregledujejo tudi območje polotoka Sinaj.

Hrvaška ministrica za zunanje zadeve Vesna Pusić se je v petek zvečer vrnila iz Kaira, kjer ji je tamkajšnji zunanji minister Sameh Shoukry zagotovil, da poskušajo vse, da bi našli Salopeka, očeta dveh otrok, ki je v Egiptu delal za francosko podjetje CGG. "Hrvaška vlada in ministrstvo za zunanje zadeve še naprej delata vse, da bi rešili ugrabljenega hrvaškega državljana. Zaradi občutljivosti položaja podrobnosti ne morem razkriti," je dejala.

Dačić v imenu Srbije ponudil pomoč Pusićevi
Pomoč Srbije pri reševanju Salopeka pa je ponudil srbski minister za zunanje zadeve Ivica Dačić, ki se je s Pusićevo srečal v Egiptu na odprtju Sueškega prekopa. "Pusićevo in sorodnike ugrabljenega Hrvata sem srečal v hotelu, v katerem smo bili nastanjeni. Ponudil sem jim vso pomoč v imenu Srbije. Zahvalili so se mi in rekli, da dobro sodelujejo z egiptovskimi oblastmi in njihovimi varnostnimi službami, zato dodatne pomoči ne potrebujejo," je dejal Dačić za Blic.

Motiv: Pokvariti slovesnosti?
Oglasili so se nekateri strokovnjaki, ki so dejali, da je bila ugrabitev 31-letnega Salopeka načrtovana in da so imeli za to dejanje skrajneži vsaj dva razloga. Prvi je ustvariti krizo med Egiptom in tujino, drugi pa pokvariti slovesnosti ob odprtju prenovljenega Sueškega prekopa, ki ga je egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi imenoval "darilo svetu". "Sueški prekop potrjuje legitimnost trenutne oblasti in zdajšnjega režima v Egiptu in predstavlja veliko gospodarsko moč na zemljevidu sveta," je dejal strokovnjak za islamistične skupine Kamal Habib.

V veliko pomoč pri iskanju Salopeka naj bi bil sicer voznik avtomobila, ki je Hrvata prevažal v času ugrabitve, saj naj bi dal oblastem natančen opis ugrabiteljev, prepoznal naj bi tudi narečje, v katerem so govorili, in tip orožja, ki so ga imeli.

Gre za prvo ugrabitev kakšnega hrvaškega državljana v tujini in prvo ugrabitev tujca, odkar IS deluje v Egiptu.

Usoda Tomislava Salopeka še ni znana