Ameriške sile so ubile voditelja afganistanskih talibanov v Pakistanu, pri tem pa so ubile tudi njegovega voznika, za katerega so sprva trdili, da gre za borca. Voznikov brat medtem trdi, da gre za navadnega delavca nekega prevozniškega podjetja. Foto: EPA
Ameriške sile so ubile voditelja afganistanskih talibanov v Pakistanu, pri tem pa so ubile tudi njegovega voznika, za katerega so sprva trdili, da gre za borca. Voznikov brat medtem trdi, da gre za navadnega delavca nekega prevozniškega podjetja. Foto: EPA
false
Žrtve ameriških napadov z brezpilotnimi letali v Pakistanu so pogosto civilisti. Foto: EPA

v Pakistanu ubile z brezpilotnim letalom, je vložil kazensko ovadbo zoper ZDA.

Voznik, Mohamed Azem, je bil pred dobrim tednom skupaj z Mansurjem ubit med vožnjo v odročnem predelu Pakistana blizu meje z Afganistanom. Azemov starejši brat Mohamed Kasim pa se je v nedeljo pojavil v pisarni paravojaške enote Beludžistanska vojska (Balochistan Levies) v pakistanskem mestu Noški ter zaradi umora in terorizma ovadil neznane ameriške uradnike, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA povedal pripadnik te enote Mohamed Nain.

Po napadu so ZDA voznika avtomobila, ki ga je zadelo brezpilotno letalo, sicer označile "za drugega moškega borca". Express Tribune, ki se sklicuje na pakistanske oblasti in svojce, pa poroča, da je bil voznik zaposlen pri prevozniškem podjetju v mestu Kveta.

"Moj brat je bil nedolžen in zelo reven. Za seboj je pustil štiri majhne otroke, kot edini v družini je služil kruh," je o bratu po poročanju pakistanskega časnika Express Tribune dejal Kasim.

Napad brez uradne odobritve Pakistana
ZDA so sporočile, da so o napadu - šele po njegovi izvedbi - obvestile tako pakistanske kot afganistanske oblasti. Pakistan pa je zaradi napada kasneje obtožil ZDA in po poročanju britanskega časnika Guardian dejal, da je napad "popolnoma nezakonit, nesprejemljiv in proti suverenosti in nedotakljivosti države".

Po besedah notranjega ministra Čaudhrija Nisarja Alija Khana bo uboj Mansurja uničil možnosti mirovnih pogovorov s talibani. "Ne morete pričakovati, da se bodo pogovarjali, potem ko jim ubijete vodjo. Ta uboj je postavil Pakistan v zelo težek položaj," je dejal pakistanski minister. ZDA so nasprotno uboj Mansurja upravičile ravno kot nujen za napredek mirovnih pogovorov med talibani in afganistansko vlado.

Khan je še dejal, da so pakistanske zračne sile obvestile, da nobeno ameriško brezpilotno letalo ni vstopilo v pakistanski zračni prostor, ampak da je streljalo iz sosednje države, torej Afganistana. Mansur je bil v času napada okoli 30 kilometrov od meje z Afganistanom.

Takoj po napadu je bila pakistanska vlada sicer precej tiha, tudi vojska se ni oglasila, zaradi česar so se pojavila ugibanja, da je Pakistan vendarle privolil v Mansurjev uboj.

Vodenje prevzel po smrti mule Omarja
Mansur je vodenje afganistanskih talibanov prevzel avgusta lani, potem ko so objavili, da je umrl njihov dolgoletni voditelj mula Omar. Pod njegovim vodstvom so talibani v Afganistanu okrepili napade in dosegli največje vojaške uspehe od padca talibanskega režima leta 2001 po napadu koalicije pod vodstvom ZDA na Afganistan.