Husain bo na predsedniškem položaju pet let. Foto: EPA
Husain bo na predsedniškem položaju pet let. Foto: EPA

Husain bo prisegel 9. septembra, ko se bo Zardariju iztekel petletni mandat. Poslanci štirih pokrajinskih skupščin in obeh domov parlamenta so novega predsednika izbirali med dvema kandidatoma.

Drugi kandidat je bil ugleden upokojeni sodnik vrhovnega sodišča Vadžihudin Ahmed kot kandidat tretje največje stranke, ki jo vodi zvezdnik kriketa Imran Kan.

Izvolitev 73-letnega Husaina je bila pričakovana, saj je tesen zaveznik premierja Navaza Šariga in je bil kandidat njegove vladajoče Pakistanske muslimanske lige.

Stranka odhajajočega predsednika Zardarija, opozicijska Pakistanska ljudska stranka, ki je na majskih parlamentarnih volitvah doživela hud poraz, je predsedniške volitve bojkotirala, saj se ni strinjala s preložitvijo glasovanja s 6. avgusta na zgodnejši datum.

Husain je bil kot dolgoletni član Pakistanske muslimanske lige guverner južne pokrajine Sind leta 1999, ko je bil na čelu pakistanske vlade Šarif, ki je moral nato zapustiti oblast v nenasilnem vojaškem udaru.

Rojen je bil v Indiji in je kot dedič obogatel v tekstilni industriji, bil pa je tudi predsednik zelo vplivne trgovinske zbornice v pakistanski finančni prestolnici Karači.

Takoj po objavi izidov je Husain izstopil iz svoje stranke in s tem skušal nakazati, da bo nestrankarski predsednik, čeprav poznavalci menijo, da se bo z njegovo zvestobo Šarifu okrepila oblast premierja.

Po ustavnih spremembah, ki jih je sprejela vlada zdaj opozicijske Pakistanske ljudske stranke, je sicer položaj predsednika protokolarne narave.