Proevropski protestniki v Kijevu so takole ponazorili ruskega in ukrajinskega predsednika, Putina in Janukoviča. Foto: Reuters
Proevropski protestniki v Kijevu so takole ponazorili ruskega in ukrajinskega predsednika, Putina in Janukoviča. Foto: Reuters
Nursultan Nazarbajev, Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko
Trije predsedniki - Nursultan Nazarbajev, Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko dobre volje po sestanku. Foto: Reuters

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je pretekli teden po srečanju z ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem napovedal, da bo Rusija pomagala Ukrajini z nakupom državnih obveznic za 15 milijard dolarjev in znižanjem cen ruskega plina za tretjino. Ukrajina je sicer v recesiji in naj bi bila po mnenju poznavalcev na robu plačilne nesposobnosti.

"Po zaslugi doseženih sporazumov so se naši ratingi zvišali. Izšli smo iz območja, v katerem smo bili," je na srečanju z Medvedjevom poudaril ukrajinski premier Mikola Azarov in se zahvalil veliki vzhodni sosedi. Medvedjev je s svoje strani potrdil, da je Rusija kupila za tri milijarde dolarjev ukrajinskih obveznic.

Opozicija: Ukrajina se je prodala
Ukrajinska prozahodno usmerjena opozicija, ki že dober mesec dni protestira, ker je Janukovič zavrnil podpis pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo, se sicer z dogovorom med Moskvo in Kijevom ne strinja in trdi, da se je Ukrajina prodala. Kot opozarjajo, je odločitev za pomoč politične narave in zagotovo prihaja s skritimi pogoji.

Unija je sicer Ukrajini v prizadevanjih, da jo prepriča o krepitvi sodelovanja z Zahodom in odvrne od Rusije, med drugim ponujala, da ji pomaga pri pridobivanju posojila Mednarodnega denarnega sklada (IMF). A kot je dejal Azarov, bi bile zahteve glede izvedbe gospodarske reforme, ki bi spremljale posojilo IMF-a, prestroge in jih Ukrajina ne bi mogla izpolniti.

Putin želi nadgraditi carinsko unijo
Ukrajinska opozicija se med drugim boji, da bi se utegnila Ukrajina pridružiti carinski uniji, ki jo skupaj z Belorusijo in Kazahstanom oblikuje Rusija. Putin se je namreč sestal s kolegoma iz Belorusije in Kazahstana, Aleksandrom Lukašenkom in Nursultanom Nazarbajevom. Kot je dejal, urejajo še zadnje podrobnosti, da bodo lahko zdajšnjo bolj ohlapno carinsko unijo z začetkom leta 2015 nadgradili s t.i. Evrazijsko gospodarsko unijo, v kateri bodo sodelovanje še okrepili. Obenem je izrazil upanje, da bo v uniji tudi Ukrajina.