Slavoj Žižek, Srećko Horvat in Aleksis Cipras. Foto: MMC RTV SLO
Slavoj Žižek, Srećko Horvat in Aleksis Cipras. Foto: MMC RTV SLO
Žižek in Cipras o stanju v EU-ju
Pogovor z Oliverjem Stoneom

V nabito polni dvorani zagrebškega Kina Evropa se vsak dan pozno v noč zbere na stotine privilegiranih ljudi. Privilegiranih zato, ker so deležni razprav sociologov, pisateljev, režiserjev, zgodovinarjev in ekonomistov svetovnega formata, ki jim je mar, kaj se dogaja z levim političnim polom v svetu. V okviru festivala je na pomladno sredo pozno zvečer, po odmevnem nastopu Oliverja Stona, nastopil tudi mladi up evropske levice - ljudske, ne politične -, vodja t. i. skrajno leve grške stranke Siriza, Aleksis Cipras. Svoja razmišljanja je podajal izmenično s provokacijami Slavoja Žižka in ob dobromislečih spodbudah moderatorja, hrvaškega wunderkinda, Srećka Horvata.

Evropska doktrina šoka
Cipras nerad govori angleško, še v intervjuju za BBC je vztrajal pri grščini, a ker je zmanjkalo slušalk za prevajanje, je vendarle v angleščini razložil razmišljanja, s katerimi je na grških volitvah dobil 26,5 % glasov. In to kljub izrecni nenaklonjenosti grških osrednjih medijev v predvolilnem obdobju, ki pa še vedno traja. "Cilj trojke je privatizacija vsega in izključno zaslužek z njo. Pred tremi leti so vztrajno ponavljali, da je težava Grkov, da so leni in neodgovorni. Ko so se težave pojavile v Italiji, Španiji, na Irskem in Portugalskem, so bili prisiljeni razložiti, zakaj je lena vsa evropska periferija." je razložil Cipras. Povedal je tudi, da je Evropa na razpotju in ob kritiziranju predvsem Merklove, ki meni, da je Siriza največja težava za Evropo, mimogrede navrgel, da je največja nevarnost za Evropo Merklova sama. "Verjamem, da se bo v Evropi, tako kot v arabskem svetu, kmalu zgodila radikalna pomlad. Potrebujemo sredozemsko pomlad upora, ki bo spremenila ta evropski barbarski sistem," je tik pred aplavzom v prijetni angleščini angažirano razlagal Cipras.

Socialna demokracija v Evropi je mrtva
"Siriza ne predstavlja marginalcev, Siriza predstavlja Evropo," je občutek, da je njihova pot edini izhod gospodarsko-političnega brezupa v Evropi, spodbudil še Slavoj Žižek. Imajo pogum, da prevzamejo oblast, česar številni "alternativci" nimajo. Vzpon Sirize v Grčiji pa kaže, da se v Evropi dogaja nekaj "nevarnega", je občinstvu razložil Žižek in pojasnil: Evropska elita izgublja nadzor nad vladanjem v Evropi, izgublja kompas. Siriza pa je znak, ki daje upanje za vso Evropo. Cipras je občinstvu priznal, da mesec dni pred volitvami junija lani nihče izmed njih ni verjel, da bodo tako blizu zmagi. In čeprav sami sebe imenujejo radikalna levica, se radikalizem konča pri nazivu. Ljudje nam zaupajo, ker smo edini, ki smo vredni zaupanja, pravi skoraj populistično in doda znano stališče, da so t. i. socialdemokrati stik s socialo izgubili takoj po letu 1989, ko so se povezali z desnico in prevzeli njihovo neoliberalistično miselnost. O tem je v nedeljo govoril tudi Tariq Ali, ki je kot največji triumf Margaret Thatcher označil to, da je na svojo stran - torej stran neoliberalizma - pridobila opozicijo in z njo Tonyja Blaira.

Od Marxa k Heglu
"Nikoli ne podcenjevati moči ideologije," je v ocenjevanju duha v Evropi občinstvo opozarjal slovenski filozof. Ideologijo potrebujemo, pravi, a ideologijo vsakdana. Rastoča težava na obzorju je v porastu ideologije skrajne desnice, sta ugotavljala oba gosta. Cipras skrajno desnico vidi kot logičen podaljšek trenutnega vladajočega sistema.

In rešitve? Žižkova v reinstitucionalizaciji države, Ciprasova v nacionalizaciji. To ne pomeni, da bomo nacionalizirali zadolžene banke, je pojasnil Cipras, saj ne želimo nacionalizirati dolga. Ustanovili bomo nove. Treba se je vreči v socialno gospodarstvo, v mikroposojila in zgled za to je do neke mere Latinska Amerika.

Evropski rešitelj
"Če ne podpirate Sirize, boste dobili enosmerno vozovnico za gulag," je proti koncu razprave poslušalce provociral Žižek. Ciprasu pa dejal: Imate edinstveno priložnost, in čeprav sem ateist, bom rekel, da so naše molitve z vami. Žižek je, tako kot vsako leto v Zagrebu, požel aplavz. Cipras pa navdušenje poslušalcev, še posebej, ker je vzdušje v dvorani preveval občutek, da to govori človek, ki je upanje in prihodnost vse Evrope.

Žižek in Cipras o stanju v EU-ju
Pogovor z Oliverjem Stoneom