Boko Haram je 276 deklet ugrabil leta 2014. Foto: Reuters
Boko Haram je 276 deklet ugrabil leta 2014. Foto: Reuters

Izpuščena dekleta so zdaj v mestu Banki, kjer čakajo na letalski prevoz do varne lokacije.

Po ugrabitvi leta 2014, ki je vzbudila veliko pozornost svetovnih medijev in mednarodno obsodbo, je nekaj deklet pobegnilo, 21 pa jih je Boko Haram izpustil oktobra lani po pogajanjih z Rdečim križem. V ujetništvu je še približno 115 deklet, med katerimi jih je veliko krščanske vere, vendar so bile prisiljene prestopiti v islam in se poročiti s svojimi ugrabitelji.

Skrajna islamska skupina Boko Haram je med 7-letno strahovlado na severovzhodu Nigerije ugrabila na tisoče ljudi. Po vladnih podatkih jih je bilo ubitih več kot 30.000, veliko pa jih je moralo zapustiti svoje domove.

Boko Haram je bil ustanovljen leta 2002 in je prvotno nasprotoval zahodnjaškemu izobraževalnemu sistemu v državi. Vojaške operacije je sprožil leta 2009, pri čemer je zavzel obsežno področje na severovzhodu države, kjer je razglasil kalifat in se pridružil t. i. Islamski državi. Avgusta lani je zaradi prerivanj v vodstvu nastal razkol v skupini. Vladne sile so znova osvojile večino okupiranega ozemlja, poroča BBC.