Boko Haram je okrepil napade tudi na sosednje države, saj se uresničuje napoved o vojaškem sodelovanju Nigerije, Čada in Kameruna, ki mu poveljuje skupni center iz ogroženega Maidugurija. Foto: Reuters
Boko Haram je okrepil napade tudi na sosednje države, saj se uresničuje napoved o vojaškem sodelovanju Nigerije, Čada in Kameruna, ki mu poveljuje skupni center iz ogroženega Maidugurija. Foto: Reuters
Muhammadu Buhari
Nigerijski predsednik Muhammadu Buhari je uresničil napovedi in zamenjal ves vojaški vrh najštevilnejše afriške vojske, ki se že šest let neuspešno bori z Boko Haramom. Foto: Reuters

Boko Haram zadnje mesece vse pogosteje napada tarče zunaj meja Nigerije, kjer se na severovzhodu afriške velikanke bori za vzpostavitev islamistične države, ki bi temeljila na salafističnem džihadu.

Udarili po koncu ramazana
Na obmejnem območju severnega Kameruna se je zgodil napad v noči z nedelje na ponedeljek. Prvi samomorilski napadalec se je razstrelil v gostilni v bližini vojaškega oporišča posebnih enot BIR. Drugi samomorilec se je razstrelil nekaj minut zatem pred objektom, kamor so prihiteli številni vojaki na pomoč. Po poročilih iz Fotokola je bilo ubitih 13 ljudi, od tega 12 civilistov in en vojak. Časopis L'Oeil du Sahel poroča, da sta bila oba samomorilca zamaskirana v burke, večino obiskovalcev bara pa je prišlo na večerjo, s katero so ponoči prekinili postenje med ramazanom.

Okrepljeni samomorilski napadi
Samo 60 km od mesta Fotokol se je podoben napad zgodil že v soboto - moški, zamaskiran v žensko burko, se je razstrelil v glavnem mestu Čada N'Djameni in pri pokolu na glavni mestni tržnici ubil 15 ljudi.

Samomorilski napad se je v ponedeljek zgodil tudi v rojstnem mestu Boko Harama v mestu Maiduguri. V eksploziji so bili sicer ranjeni samo trije ljudje, saj se je očitno napadalec premislil oz. močno omilil svoje dejanje. Pri nadzorni točki so potniki zapustili avtobus, od skupine pa se je ločil moški, ki je odpeljal avtobus proti vojaški cestni zapori, kjer se je razstrelil.

Maiduguri, glavno mesto zvezne države Borno na skrajnem severovzhodu Nigerije, je pod stalnim pritiskom Boko Harama, ki izvaja psihično-teroristično obleganje mesta, kjer je bila ta skrajna skupina tudi ustanovljena leta 2002. Z izvolitvijo predsednika Muhamaduja Buharija, ki je slavil tudi na račun jalovega boja Nigerije z džihadističnimi uporniki, se je nasilje še okrepilo - od 29. maja do danes je bilo v Nigeriji v nasilju Boko Harama ubitih najmanj 570 ljudi.

Generali iz Borna novi vojaški vodje
V ponedeljek je odločno potezo potegnil prav predsednik Muhammadu Buhari. Zaradi nesposobnosti in neuspešnosti boja proti Boko Haramu je novi predsednik najprej odpustil obrambnega ministra, načelnika generalštaba, poveljnike vseh rodov vojske in glavnega svetovalca za nacionalno varnost ter na izpraznjena mesta že imenoval nove odgovorne.

Novi načelnik nigerijske vojske generalmajor TY Buratai in novi svetovalec generalmajor Babagana Monguno izvirata prav iz države Borno, epicentra delovanja Boko Harama. Prejšnji teden je predsednik Buhari formalno tudi preselil glavno vojaško poveljstvo iz prestolnice Abuje v Maiduguri in s tem podkrepil namen, da vojaško premaga džihadiste in hkrati prisili generale k bojevanju, in ne k poslovanju, kot je to običaj v glavnem mestu.

Vojaško uničenje Boko Harama je glavni cilj predsedniškega mandata za Buharija, ki je pred dvema desetletjema neuspešno skušal izvesti vojaški udar. Kot oster kritik prejšnjega predsednika Goodlucka Jonathana in musliman je prepričal volivce v najštevilčnejši afriški državi, da je pravi človek za rešitev države pred Boko Haramom.