Za voditeljem Boko Harama Abubakarjem Šekaujem in drugimi borci je razpisana nagrada. Foto: Reuters
Za voditeljem Boko Harama Abubakarjem Šekaujem in drugimi borci je razpisana nagrada. Foto: Reuters

Kot poroča BBC, so ženske, ki so živele v nomadski naselbini Garkin Fulani v zvezni državi Borno, strpali na tovornjake in jih odpeljali neznano kam. Ugrabili so tudi tri moške, ki so se jim skušali upreti.

Vojska se na navedbe še ni odzvala, se pa oborožene sile spopadajo z vse hujšimi kritikami, ker ne želijo ali ne morejo preprečiti takšnih dejanj skrajnežev, ki strašijo predvsem sever in vzhod države. Čeprav na tem območju veljajo izredne razmere, domačini opozarjajo, da je vojska popolnoma nedejavna ali celo odsotna, kar Boko Haramu omogoča nadaljevanje napadov.

Pod plazom kritik tako domače kot mednarodne javnosti se je znašla tudi nigerijska vlada, ki še vedno ne ve, kje so ugrabljena dekleta, ki so izginila 14. aprila iz šole v oddaljeni vasici Čibok v bližini kamerunske meje.

V ponedeljek je vojska sicer objavila, da je v protiteroristični akciji ubila 50 upornikov in s tem močno oslabila delovanje Boko Harama. A ta organizacija je pred dnevi le v enem napadu v neki vasici ubila skoraj 200 ljudi, po podatkih mednarodnega središča za razseljene ljudi pa naj bi bili člani Boko Harama samo letos odgovorni za 3.000 žrtev.