Policija preiskuje avtomobil Lukasa Papadimosa, v katerem je odjeknila eksplozija. Foto: Reuters
Policija preiskuje avtomobil Lukasa Papadimosa, v katerem je odjeknila eksplozija. Foto: Reuters

69-letni Papadimos je bil skupaj s svojim voznikom odpeljan v bolnišnico. Oba imata poškodovane noge, njuno življenje pa ni ogroženo. "Doktorje skrbi za Papadimosov vid," je dejal vir s policije.

"Pretreseni smo. Obsojam to sovražno dejanje," je dejal minister za obveščanje Nikos Papas. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Premier na vrhuncu dolžniške krize
Papadimos, nekoč tudi guverner grške centralne banke in podpredsednik Evropske centralne banke, je bil na položaj grškega premierja imenovan novembra 2011, na vrhuncu grške dolžniške krize. Nalogo je opravljal do volitev maja 2012.

Grška policija je v preteklih dveh mesecih prestregla nekaj nevarnih pošiljk, ki so bile namenjene grškim, nemškim in uradnikom Mednarodnega denarnega sklada (MDS). Kljub temu je marca letos pisemska bomba, poslana iz Grčije, odjeknila v pisarni MDS-a v Parizu in poškodovala uslužbenca.

Nekaj dni pred tem pa so v Berlinu prestregli paket z bombo, ki je bil namenjen nemškemu finančnemu ministru Wolfgangu Schäublu. Odgovornost za bombo je prevzela grška skrajno levičarska skupina Zarota ognjenega jedra, ki je sicer na ameriškim seznamu terorističnih skupin.