Alepo je imel pred vojno več kot dva milijona prebivalcev, zdaj pa ga že tri leta trgajo siloviti poulični spopadi, v katerih nasprotne strani za uspeh štejejo napredovanje za eno hišo. Foto: Youtube
Alepo je imel pred vojno več kot dva milijona prebivalcev, zdaj pa ga že tri leta trgajo siloviti poulični spopadi, v katerih nasprotne strani za uspeh štejejo napredovanje za eno hišo. Foto: Youtube
Alepo, pogled s fronte v četrti Al Amrija
Pogled s fronte v četrti Al Amrija v Alepu, ki razkriva naravo spopadov in pouličnih bojev v nekoč gospodarskem središču Sirije. Foto: Reuters

Evropsko-sredozemski seizmološki center (EMSC) je pri tem 5 kilometrov severozahodno iz središča Alepa zaznal potres z magnitudo 3,0! Potres je povzročila eksplozija v predoru, ki so ga uporniki skopali pod sedežem vojaške obveščevalne službe v četrti Al Zara. Zaradi silovite eksplozije se je pol velikanske stavbe sesulo in pogreznilo v krater.

Kljub "potresu" brez spremembe frontne črte
Nevladni Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da je bilo pri tem ubitih na desetine vojakov tako na režimski kot uporniški strani, pri kateri je napad očitno vodila Fronta Nusra, sirska veja Al Kaide. Sledil je napad na območje eksplozije, a po več urah srditih spopadov so provladne sile odbile nasprotnike. Spopadi so divjali tudi v starem mestnem jedru razdeljenega Alepa.

Sile, zveste sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, so uporniške predele tudi raketirale in obstreljevale s topništvom, uporniki različnih skupin pa so odgovarjali s "peklenskimi topovi" - improvizirano topništvo, pri katerem kot granate običajno uporabljajo z eksplozivom napolnjene plinske jeklenke.

Poročila o več deset mrtvih na obeh straneh
Po podatkih observatorija je bilo v napadu, s katerim so uporniki želeli zavzeti sedež vojaških obveščevalcev, in v spopadih, ki so sledili, ubitih najmanj 20 pripadnikov vladnih sil in 14 upornikov. A bržkone je skupno število žrtev še večje, saj poročila na družbenih omrežjih z obeh strani fronte govorijo tudi o več kot sto žrtvah.

Krvavenje in izčrpavanje za največje mesto
Alepo, nekdaj največje mesto in gospodarsko središče Sirije, je bil v pouličnih spopadih, ki so se začeli v sredini leta 2012, popolnoma razdejan. Mesto je v grobem razdeljeno na uporniško zahodno polovico in vzhodno provladno polovico.

Že dobro leto so režimske sile v ofenzivi in skušajo skleniti obroč okoli mesta, a jim je to med zadnjo ofenzivo na severnem obrobju mesta spodletelo. V spopadih na začetku meseca je bilo v dveh dneh ubitih okoli 200 vladnih vojakov, kar so bile najhujše vojaške izgube Al Asada v eni bitki v celotni državljanski vojni. V štirih letih krvave vojne je bilo ubitih več kot 220.000 ljudi, več kot sedem milijonov ljudi pa je bilo pregnanih z domov, od tega polovica v tujino.

Posnetek podzemne eksplozije, ki je v zrak vrgla sedež obveščevalcev