Med žrtvami bombnega atentata v narodnem gledališču so bili visoki somalijski vladni predstavniki in funkcionarji. Foto: Reuters
Med žrtvami bombnega atentata v narodnem gledališču so bili visoki somalijski vladni predstavniki in funkcionarji. Foto: Reuters

V siloviti eksploziji, ki je v sredo dopoldne prestresla glavno mesto Somalije, je umrlo najmanj deset ljudi, med njimi tudi eden izmed ministrov, predsednik somalijskega olimpijskega komiteja in predsednik nogometne zveze. Varnostne sile so zaprle območje, kjer še vedno poteka reševanje žrtev. Najverjetneje je šlo za samomorilski napad.

"Mi smo odgovorni za eksplozijo v gledališču. Merili smo na ministra nevernika in zakonodajalce, pri tem pa so padle žrtve," je predstavnik Al Šababa Šejk Abdiasis Abu Musab potrdil, da so islamistični uporniki izvedli atentat na ministra.

Simbol okrevanja propadle države
Somalijsko narodno gledališče je po začetku državljanske vojne leta 1991 začasno prekinilo delovanje, to pa se je v najbolj propadli državi na svetu zavleklo kar na 20 let. Ob krepitvi osrednjih oblasti v Mogadišu, ki jih izdatno podpirajo vojaške sile Afriške unije, so ravno ponovno odprtje gledališča postavljali kot simbol urejenih razmer v državi, ki že dve desetletji tako rekoč ne deluje kot funkcionalna enota.

Nov krog spopadov v glavnem mestu
Obnovljeno gledališče je bilo tako spet odprto 19. marca, po dveh tednih pa je postalo tarča islamističnega gibanja Al Šabab, ki se na obrobju mesta bojuje proti vladnim silam in silam Afriške unije. Sredi marca je predsedniško palačo napadel bombaš samomorilec, v zadnjih dveh tednih pa so vladno četrt večkrat napadli z minometi.