Po 19 točkah obtožnice Džoharju Carnajevu grozi smrtna kazen ali dosmrtni zapor. Foto: www.fbi.gov
Po 19 točkah obtožnice Džoharju Carnajevu grozi smrtna kazen ali dosmrtni zapor. Foto: www.fbi.gov
Vložena obtožnica za Džoharja Carnajeva

V 30 točkah je obtožen, da je v napadu 15. aprila ubil tri ljudi in jih več kot 250 ranil, obtožen pa je tudi uporabe orožja za množično uničevanje. Med pregonom je bil sicer ubit še en univerzitetni policist, za kar pa mlajši brat Carnajev ni bil obtožen.

V 19 točkah obtožnice mu grozi tudi smrtna kazen oz. dosmrtni zapor. Ameriško zvezno tožilstvo je napovedalo, da bo več podrobnosti iz obtožnice predstavilo pozneje na posebni novinarski konferenci. 19-letni Džohar Carnajev je že vse od sredine aprila v priporu. Obtožen je, da je napad izvedel s svojim starejšim bratom, 26-letnim Tamerlanom Carnajevom.

Okreval po nevarni rani ob aretaciji
Napad sta na cilju bostonskega maratona izvedla z dvema doma izdelanima bombama iz ekonomloncev, ki sta ubili tri, ranili pa več kot 250 ljudi. Tri dni pozneje sta brata Carnajev ubila policista na univerzitetnem kampusu. V obstreljevanju s policijo je bil nato Tamerlan ubit, Džoharja pa so ujeli ranjenega.

Zaradi rane na vratu nekaj časa ni mogel komunicirati, vendar pa je, kot kaže, zdaj ta težava odpravljena. Brata Carnajev sta čečenskega rodu, a sta odrastla v ZDA, kjer sta živela zadnjih 10 let in pri tem tudi pridobila ameriško državljanstvo.

Vložena obtožnica za Džoharja Carnajeva