Številni volivci Boutefliko častijo, ker je leta 1999 dosegel mir. Foto: EPA
Številni volivci Boutefliko častijo, ker je leta 1999 dosegel mir. Foto: EPA

Takšno večino je 77-letni Bouteflika prejel kljub zelo slabemu zdravju - tako zelo, da so ga morali v četrtek v invalidskem vozičku pripeljati na volišče, kjer je oddal svoj glas - in temu, da ni v celotni kampanji niti enkrat nagovoril državljanov.

Glavni protikandidat Ali Benflis je prejel le dobrih 12 odstotkov glasov, tretji po vrsti Abdelaziz Belaid tri odstotke, preostali trije kandidati pa še manj. Volilna udeležba je bila okoli 52-odstotna, je sporočil alžirski notranji minister Tayeb Belaiz.

"Ljudje so izbirali svobodno, v vzdušju, ki je bilo pregledno in nevtralno," je dejal Belaiz, ki je odločno zavrnil vse očitke o množičnih volilnih prevarah in resnih nepravilnostih. Na volilni četrtek so potekali tudi nasilni protesti, v katerih je bilo v regiji Kabyile ranjenih okoli 70 ljudi.

Bouteflika prinesel mir po osmih letih vojne
Z nafto in plinom bogata Alžirija, ki ima 39 milijonov prebivalcev, je bila nazadnje pred resnimi spremembami leta 1991, a je takrat posredovala vojska in islamistom preprečila prevzem oblasti. Puč je sprožil krvavo vojno z islamskimi uporniki, v kateri je umrlo okoli 150.000 ljudi. Vojna se je končala šele, ko je leta 1999 na oblast prišel Bouteflika in z uporniki sklenil sporazum o amnestiji.

Zaradi miru ga številni častijo tudi 15 let pozneje. Kljub temu zadnja leta nanj letijo kritike, ker je dovolil, da se je v državi razrasla korupcija, in ker ni zmanjšal odvisnosti gospodarstva od zalog nafte in plina.

Več strank in kandidatov je volitve bojkotiralo. Številni menijo, da je Bouteflika zgolj lutka v rokah režima in da niti iz ozadja vlečeta vojska in obveščevalna služba.