Obama je pred odhodom na počitnice podpisal zakon o podaljšanju davčnih olajšav. Foto: Reuters
Obama je pred odhodom na počitnice podpisal zakon o podaljšanju davčnih olajšav. Foto: Reuters
Ameriški kongres
Obama je dosegel pomembno politično zmago, ki bi mu po oceni New York Timesa lahko pomagala razbliniti prepričanje, da preveč popušča kongresu. Foto: EPA
John Boehner
Boehner je tarča kritik konservativcev. Foto: Reuters

Zakon je že podpisal predsednik ZDA Barack Obama, ki bo kmalu Washington zapustil za Havaje, kjer božične praznike že pričakuje njegova družina. Kongres je pozval, naj "brez drame in zavlačevanja" pripravi daljše podaljšanje zakona. "To je še naprej ključni trenutek za srednji razred," je dodal.

Kongresni republikanci so po letu dni blokiranja zakonodajnega procesa in s tem uspešnega nižanja javne podpore Obami, na koncu leta predsedniku dali nepričakovano darilo. Iz zmage so zaradi nepopustljivosti v nekaj dneh uspeli ustvariti boleč poraz. Hkrati jim je uspelo nekaj, kaj je bila še pred tedni za ameriško politiko znanstvena fantastika; Američani sedaj glede nižanja davkov bolj zaupajo demokratom in Obami kot pa republikancem.

Davčne olajšave bodo državo stale 33 milijard
Američani bodo januarja in februarja prihodnje leto tako še vedno plačevali dva odstotka manj davka na plače, ki gre v zvezno pokojninsko blagajno, okoli dva milijona brezposelnih bo še naprej dobivalo 300 dolarjev podpore na teden. Zdravniki, ki zdravijo ostarele preko programa medicare, bodo še naprej dobivali proračunska nadomestila. Vse skupaj bo proračun stalo 33 milijard dolarjev, kar bodo poravnale banke za poslovanje z državnima hipotekarnima bankama Freddie Mac in Fannie Mae.

Ekonomisti podpirajo olajšave
Obama je zadnje tri mesece nenehno pozival kongres, naj podaljša davčne olajšave. Na njegovi strani so bili tudi ekonomisti, ki so svarili pred upočasnitvijo gospodarskega okrevanja, če se to ne zgodi. Predstavniški dom je prvi sprejel predlog zakona o podaljšanju olajšav za leto dni, zalomilo pa se je pri tem, kako bodo to plačali. Za republikance je demokratski načrt povišanja davkov za milijonarje nesprejemljiv, za demokrate pa obratno republikanski načrt krčenja socialne porabe.

Odločitev o naftovodu še čaka Obamo
Kot največja težava se je sicer kazala zahteva, da Obama takoj izda dovoljenje za naftovod iz Kanade do Teksasa, kar je bil prebrisan način vnašanja spora v demokratsko volilno bazo sindikatov, ki projekt podpirajo, in okoljevarstvenikov, ki mu nasprotujejo. Obama je grozil z vetom, ker naftovod nima nič z davki na plače. Ker so prihodnje leto volitve, pa se ni dobro zameriti svojim volivcem.

Sledila so pogajanja v senatu, ki ni bil sposoben sprejeti celoletnega podaljšanja olajšav in je v soboto našel začasno rešitev za dva meseca. Republikanci dosegli pomembno zmago, saj se je Obama odpovedal načrtu, da se o naftovodu odloča po volitvah novembra 2012, ampak se mora v roku dveh mesecev. Nato je predsednik predstavniškega doma John Boehner naredil napako in je vprašal svoje republikance o mnenju, namesto da bi odredil glasovanje za kompromis. Sledil je upor t. i. čajankarjev.

Vztrajanje se je demokratom obvestovalo
Republikanski kongresniki so bili avtomatično proti kompromisu in so začeli pozivati k celoletnemu podaljšanju olajšav, ki jih uvodoma sploh niso hoteli potrditi, ker po njihovem mnenju ne bodo prispevale k pospešitvi gospodarskega okrevanja. Demokrati so tokrat na čelu z Obamo ostali trdni pri zavračanju novih pogajanj, kar se jim je politično obrestovalo.

Pritisk iz vrst republikanskih senatorjev, volivcev, pa tudi konservativnih medijev, kot je Wall Street Journal, je Boehnerja prisilil, da je v četrtek svojim članom le ukazal, da bodo kompromis potrdili, ker doživljajo hudo politično škodo. Obama je tako dobil prvo rundo dvoboja, ki se bo nadaljeval že januarja z vrnitvijo politikov v Washington. Do konca februarja morajo namreč najti rešitev za podaljšanje olajšav do konca leta, ker se sedaj vsi javno strinjajo, da je to potrebno.