Razlitje je bilo ena najhujših naravnih katastrof v zgodovini ZDA. Foto: Reuters
Razlitje je bilo ena najhujših naravnih katastrof v zgodovini ZDA. Foto: Reuters

Poravnava je bila sklenjena, preden bi moralo zvezno sodišče razsoditi glede zneska odškodnine za naravno katastrofo, ki je sledila eksploziji na naftni ploščadi Deepwater Horizon 20. aprila leta 2010, ko je umrlo 11 delavcev.

Po eksploziji se je naftna ploščad potopila, iz vrtine pa je začela uhajati nafta. Vrtino jim je uspelo zapečatiti šele po 87 dneh, do takrat pa se je v morje izteklo 3,19 milijona sodčkov nafte. Ameriške oblasti so sicer najprej vztrajale, da se je razlilo pet milijonov sodčkov nafte, a se je nato izkazalo, da je količina manjša.

BP je poravnavo dosegel z ameriškim pravosodnim ministrstvom in petimi zveznimi državami - Alabamo, Florido, Louisiano, Misisipijem in Teksasom. Poravnava za odškodnino je bila dosežena v okviru kazni za kršitev zakona o čistih vodah.

Po objavi novice o poravnavi se je vrednost delnic BP-ja na londonski borzi dvignila za nekaj več kot pet odstotkov, kar gre pripisati koncu negotovosti glede višine odškodnine, ki ni veliko presegla pričakovanj vlagateljev. Ti so namreč pričakovali nekje okoli 17,6 milijarde dolarjev.

Največja poravnava
Razlitje nafte v Mehiškem zalivu je bila ena največjih naravnih katastrof v ameriški zgodovini. Prvi mož BP-ja Bob Dudley je dejal, da je poravnava realističen izid, ki prinaša jasnost in gotovost za vse vpletene strani.

Ameriška pravosodna ministrica Loretta Lynch je povedala, da gre za največjo odškodninsko poravnavo v zgodovini ZDA. BP je do zdaj porabil že 28 milijard dolarjev za odpravljanje posledic nesreče in različne kompenzacije.

Celoten znesek 18,7 milijarde dolarjev bo poravnan v 18 letih in skupni stroški tragedije bodo za BP znašali tri milijarde dolarjev več od 43,8 milijarde dolarjev, kolikor je podjetje računalo, da bo moralo plačati.