Mourad Laachraoui (na sliki na najvišji stopnički) je zlato osvojil v lahki kategoriji. Foto: Reuters
Mourad Laachraoui (na sliki na najvišji stopnički) je zlato osvojil v lahki kategoriji. Foto: Reuters
Najim Laachraoui je leta 2013 pretrgal vse stike z družino in odpotoval v Sirijo. Foto: Reuters


21-letni Mourad bo na olimpijadi, ki se začenja 5. avgusta, tekmoval v kategoriji do 58 kilogramov. Zlato je osvojil v kategoriji do 54 kilogramov na EP-ju, ki je potekal v Montreauxu v Švici, flamska zveza tekvondoja pa ga je ob zmagi na Twitterju označila za "evropskega lahkokategornega kralja".

Mouradov tri leta starejši brat Najim je bil eden izmed dveh samomorilskih napadalcev, ki sta se razstrelila na bruseljskem letališču Zaventem 22. marca letos. V napadih na letališču in postaji podzemne železnice je umrlo 32 ljudi.

Ni kazal znakov radikalizacije
Na novinarski konferenci dva dni po napadih je Mourad dejal, da je bil njegov brat prijeten, inteligenten fant, ki ni kazal nobenih znakov radikalizacije, preden je leta 2013 odšel v Sirijo in pretrgal vse stike s svojo družino.

Najim, dober elektromehanik, se je nato v Siriji bojeval na strani islamistov, sumijo pa ga tudi, da je izdelal samomorilske jopiče za pariške napade Islamske države novembra lani, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi.

"Noro je - isti starši, ista vzgoja, pa eden zrase v zelo dobrega fanta, drugi pa v zelo slabega," je marca dejal Mouradov odvetnik Philippe Culot, medtem ko je Mourad pripomnil, da pač ne izbiraš svoje družine.