Preživelemu Džoharju Carnajevu zaradi uporabe
Preživelemu Džoharju Carnajevu zaradi uporabe "orožja za množično uničenje" grozi smrtna kazen, v primeru priznanja krivde pa dosmrtna kazen. Foto: www.fbi.gov
Times Square
Times Square je osrednji newyorški trg na Manhattnu in obvezni cilj vseh turistov v mestu. Foto: Reuters
Newyorški župan Michael Bloomberg in policijski komisar Ray Kelly
Newyorški župan Michael Bloomberg se je zahvalil policiji in priznal, da bi kljub slovesu enega najbolj varovanih mest na svetu, imeli malo možnosti za preprečitev napada na Times Square. Foto: EPA
Razkrivanje podrobnosti napada v Bostonu

19-letni mlajši izmed bratov Carnajev je zdaj zaprt v Fort Devensu, v zvezni državi Massachusett. Ameriški državljan čečenskega rodu je bil hudo ranjen ob petkovi aretaciji in je bil nekaj časa tudi v življenjski nevarnosti.

"Zvezni šerifi potrjujemo, da je bil Džohar Carnajev premeščen iz Beth Israel Deacones Medical Centra in je zdaj zaprt v v zveznem zaporu v Fort Devensu," so sporočili zvezni šerifi. Džoghar Carnajev je osumljen uporabe orožja za množično uničenje, zaradi česar mu na zveznem sodišču grozi smrtna kazen, v primeru, da bi priznal pa dosmrtni zapor.

Po Boston, napad načrtovala še v New Yorku
Brata Carnajev, ki sta izvedla bombni napad na bostonskem maratonu, naj bi po begu iz mesta načrtovala še napad na newyorški Times Square, zatrjuje župan New Yorka.

Novico sta na novinarski konferenci v četrtek potrdila newyorški župan Michael Bloomberg in policijski komisar Ray Kelly. Dobila sta jo od preiskovalcev, ki v bostonski bolnišnici zaslišujejo 19-letnega Džoharja Carnajeva, ki so ga policisti dobili v roke živega. Njegov brat 26-letni Tamerlan Carnajev je bil med spopadom s policijo v predmestju Bostona Watertown ubit.

Ugrabila voznika in avtomobil, a zmanjkalo goriva
Osumljenca sta se po bombnem napadu, ko sta ubila 3, ranila pa več kot 180 ljudi, potuhnila, dokler ni v medijih zakrožila njuna fotografija. Prejšnji četrtek sta se najprej zapletla v spopad z univerzitetno policijo, pri čemer sta enega policista ubila, drugega pa ranila. Nato sta ugrabila avtomobil in voznika. V avtomobil sta naložila pet cevnih bomb in eno, izdelano iz ekonomlonca, ter orožje.

Med vožnjo sta se odločila, da bosta preostali material uporabila za napad na Times Square. Vendar pa jima je zmanjkalo goriva, in ko je Tamerlan točil gorivo, Džohar pa je vstopil v trgovino po hrano, jima je voznik avtomobila pobegnil in poklical policijo. Nato je prišlo do spopada s policijo, v katerem je bil Tamerlan ubit, Džohar pa je pobegnil, dokler ga niso kmalu zatem ujeli.

Pojasnjena policijska zasedba osrednjega trga
"Hvaležni smo, da nam ni bilo treba izvedeti, ali bi ju lahko ustavili, preden bi napadla Times Square," je dejal Bloomberg in priznal, da jima napada verjetno ne bi mogli preprečiti. Čeprav brata Carnajev v četrtek nista predstavljala nobene nevarnosti več, pa so Times Square preplavili policisti. Turiste je dodatno strašil tudi napis na enem izmed mnogih zaslonov na osrednjem mestnem trgu, ki jih je obveščal, da se je pripravljal napad.

Times Square je sicer priljubljen cilj teroristov, saj je vedno nabito poln ljudi, medijsko središče sveta, kot je New York, pa zagotavlja veliko odmevnost napada. Nazadnje ga je skušal razstreliti Pakistanec Fajsal Šahzad leta 2010, vendar njegove doma narejene bombe v avtomobilu ni razneslo.

Mladenič zdaj molči, oče prihaja v ZDA
Džohar Carnajev ostaja v bolnišnici, kjer je menda nehal sodelovati s preiskovalci, ko so ga seznanili s pravico do molka. Njegov oče Anzor še ni prišel nazaj v ZDA iz ruskega Dagestana, da prevzame Tamerlanovo truplo. Mati obeh osumljenih teroristov pa o poti še razmišlja, ker je bila lani, preden je zapustila ZDA, aretirana zaradi kraje blaga v trgovini in se boji, da jo bodo spet zaprli.

Katere varnostna služba je tokrat zamočila?
Kongresniki v Washingtonu se medtem pripravljajo za napad na administracijo predsednika Baracka Obame. Obveščevalna agencija Cia je namreč pred letom in pol Tamerlana Carnajeva na podlagi informacije ruskih obveščevalcev uvrstila na seznam terorističnih osumljencev. Vprašanje, na katerega bo treba odgovoriti, je, zakaj ni ukrepal FBI oziroma kdo drug od pooblaščenih za lov na teroriste na ameriškem ozemlju.

Teroristi Al Kaide so 11. septembra leta 2001 pobili skoraj 3.000 ljudi predvsem zaradi tega, ker administracija predsednika Georgea W. Busha ni dovolj resno jemala grožnje teroristične mreže pod vodstvom danes pokojnega Osame bin Ladna. Tudi takrat je imela Cia podatke o tem, da je nekaj osumljenih teroristov prišlo v ZDA, vendar FBI prav tako ni ukrepal. Ko je bilo že prepozno, pa se je začela svetovna vojna proti terorizmu.

Razkrivanje podrobnosti napada v Bostonu