Temerjeva vlada je na oblasti zgolj pičla dva tedna, a je že hudo nepriljubljena. Foto: Reuters
Temerjeva vlada je na oblasti zgolj pičla dva tedna, a je že hudo nepriljubljena. Foto: Reuters
Romero Jucá se brani, da so bile njegove besede iztrgane iz konteksta. Foto: Reuters
Podporniki Rousseffove so prepričani, da je Brazilija doživela državni udar. Foto: Reuters

Le deset dni po prevzemu položaja je tako Romero Jucá že sporočil, da "si bo vzel dopust", potem ko so objavili skrivaj posnet telefonski pogovor, v katerem je dejal, da je Rousseffovo treba odstraniti, da bi tako zadušili preiskavo korupcije, ki je kazala tako nanj kot tudi številne druge pripadnike brazilske politične elite. V aktualni desno usmerjeni vladi začasnega predsednika Michela Temerja je sicer kar sedem ministrov, obtoženih pranja denarja v državni naftni družbi Petrobas.

Temer je oblast prevzel ta mesec, potem ko je senat izglasoval začasno odstavitev Rousseffove, ki ji kritiki očitajo, da je poneverjala proračunske izkaze z nezakonitim izposojanjem denarja iz državnih bank in to prikazovala kot proračunske prihodke. O njeni krivdi bo zdaj razsojalo sodišče, sojenje pa lahko traja do 180 dni. To pomeni, da bo Rousseffova morda suspendirana tudi v času olimpijskih iger v Riu de Janeiru, ki se začenjajo 5. avgusta.

Podporniki Rousseffove, predsednice Delavske stranke, trdijo, da so obtožbe zgolj pretveza za državni udar, medtem ko Temerjevi zavezniki vztrajajo, da je bil njen odpoklic ustaven in potreben za naslavljanje politične paralize in najhujše recesije v 35 letih.

Rešitev: Odstavitev Rousseffove
A kot piše Guardian, objavljeni telefonski pogovor med tesnim Temerjevim zaveznikom Juco in nekdanjim senatorjem Sergiem Machadom, do pred kratkim predsednika še ene državne naftne družbe Transpetro, kaže najmanj na dvomljive motive za odpoklic Rousseffove, v najslabšem primeru pa na pravo makiavelistično zaroto.

Juca in Machado v pogovoru najprej razpravljata o tem, kako so si preiskovalci korupcije oba vzeli za tarčo, nato Juca reče: "Ustaviti moramo to sranje. Moramo zamenjati vlado, da bi lahko ustavili krvavenje." Machado se strinja: "Najlažja rešitev bi bila, da bi nastavili Michela [Temerja]."

Pogovor se je zgodil le nekaj tednov pred glasovanjem o odstavitvi Rousseffove, navaja časnik Folha de São Paulo.

Na neki točki se Jucá roga preiskovalcem zaradi njihove vzvišenosti in odločnosti, s katero so se lotili skorumpiranih senatorjev in kongresnikov: "Hočejo narediti konec temu političnemu razredu, da bi lahko vzniknil novi, hočejo vzgojiti novo pasmo, ki bo čista." Nato nadaljuje, da je kocka padla in da ogrožen ni samo on sam, ampak tudi voditelji Socialnodemokratske stranke, kot so nekdanji predsedniški kandidat Aécio Neves, senator Aloysio Neves, José Serra in Tasso Jereissati, ki so danes vsi v kabinetu prehodne vlade ali pa vsaj ključni zavezniki koalicije.

Juca pove tudi, da je o svojem načrtu govoril z vrhovnimi sodniki, ki naj bi mu povedali, da se "sranje" (preiskave korupcije in medijsko poročanje o njej, op. a.) ne bo nikdar končalo, dokler je Rousseffova na oblasti. Juca naj bi tudi dobil "zagotovila" vojaških poveljnikov, da lahko preprečijo izgrede radikalnih levičarskih skupin, kot je Gibanje delavcev brez zemlje.

"Besede iztrgane iz konteksta"
Jucá je priznal, da sta se z Machadom res pogovarjala, a da so bile njegove besede iztrgane iz konteksta. Minister trdi, da je s "krvavenjem" mislil na gospodarsko škodo. A Machado naj bi se medtem že dogovarjal s tožilci za nižjo kazen v zameno za pričanje proti Juci. Ta naj bi na prisilnem "dopustu" ostal, dokler se tožilstvo ne odloči, ali je kršil zakon.

Vsekakor pa je vsakršno upanje, da bi prehodna vlada nepriljubljenega Temerja delovala blagodejno na vse bolj nejevoljno brazilsko ljudstvo zaman. V novi, povsem beli vladi ni niti ene ženske ali predstavnika manjšine, tako da ji že očitajo, da ne zastopa vseh državljanov, poleg tega pa je takoj ob nastopu položaja uvedla nepriljubljene varčevalne ukrepe, de facto ukinila ministrstvo za kulturo in se obrnila od socialne politike Delavske stranke, ki je bila na oblasti v Braziliji 13 let.