Zvezna država Espirito Santo živi tudi od turizma. Foto: Reuters
Zvezna država Espirito Santo živi tudi od turizma. Foto: Reuters
Vojska
Pristojni so upali, da bo vojska umirila razmere, a je tudi njih premalo. Foto: Reuters

Ker policisti stavkajo že šest dni, so pokrajinske oblasti na ulice glavnega mesta zvezne države Vitorio poslale 1.200 vojakov in pripadnikov posebnih policijskih enot, ki pa ugotavljajo, da bodo potrebovali precej več mož, da bodo lahko znova vzpostavili red - vsaj še 1.800, kolikor jih je do stavke redno patruljiralo po mestu.

Organizirani kriminal cveti
Po poročanju BBC-ja so razmere še posebej kritične na ulicah Vitorie, kjer so v zadnjih šestih dneh opazili skokovit porast nasilja - samo umorov so našteli več kot 100, kar je šestkrat več, kot je bilo enotedensko povprečje februarja lani, je za Reuters dejal tiskovni predstavnik sindikata Gustavo Tenorio. Ob tem je priznal, da za zdaj (ker trenutno pač ne morejo izvesti policijske preiskave) še ne vedo zagotovo, s čim so omenjeni umori povezani, vendar: "Ampak prvotne ocene kriminalistov kažejo, da je večina tistih, ki so umrli, na neki način povezana z organiziranim kriminalom oz. trgovino s prepovedanimi mamili."

Najbolj prizadeta turizem in lokalno gospodarstvo
Od začetka stavke je bilo v sicer razmeroma cvetočem pristaniškem mestu, kjer imajo sedeže številna naftna in rudarska podjetja, ukradenih več kot 200 avtomobilov na dan, medtem ko je lansko dnevno povprečjo za celotno zvezno državo 20, BBC še navaja lokalne oblasti. Nad kaosom in kriminalom se pritožujejo tudi podjetniki in gospodarstveniki, ki trdijo, da so zaradi stavke v enem tednu izgubili najmanj 90 milijonov realov (dobrih 27 milijonov evrov) - država namreč leži ob morju in velik del njenega prihodka sicer obsega predvsem počitniški turizem.

Zaradi vala nasilja, ki je izbruhnilo tako po Vitorii kot po celi državi, so se številni domačini že začeli organizirati v vaške straže in sami obračunavati z domnevnimi prestopniki.

Policisti želijo s stavko opozoriti na - kot pravijo - sramotno nizke plače - osnovna plača policista znaša 2643 realov (slabih 800 evrov), te pa ostajajo na isti ravni že štiri leta, je opozoril predstavnik sindikata Thiago Bicalho in dodal, da od zvezne vlade zahtevajo, da plače podvoji vsem kategorijam policistom. Pri stavki so se jim sicer pridružili tudi prijatelji in družinski člani, ki so z vozili in osebno med drugim zaprli dostope do policijskih postaj, še piše BBC.

Kmalu izredne razmere tudi v sosednjem Riu de Janeiru?
Espirito Santo je sicer ena (naj)manjših brazilskih zveznih držav, saj ima slabe štiri milijone
prebivalcev, v Vitorii pa jih živi dobrih 330.000, a podobnih stavk se bojijo tudi v večjih mestih. Guverner sosednje zvezne države Rio de Janeiro je pokrajinske oblasti že opozoril, da se tudi tam pripravlja obsežna policijska stavka in da bodo kmalu najverjetneje pomoč vojske in zvezne policije potrebovali tudi sami.