Nekateri predeli Brazilije se že več mesecev spopadajo s hudo sušo. Foto: EPA
Nekateri predeli Brazilije se že več mesecev spopadajo s hudo sušo. Foto: EPA
Nivo vode pri jezu Atabainha. Foto: EPA
Suša bo pustila hude posledice v kmetijstvu in industriji. Foto: EPA

V zvezni državi Rio de Janeiro je raven vode v glavnem vodnem rezervoarju prvič padla na ničlo, vendar oblasti mirijo zaskrbljene prebivalce, da je v preostalih rezervoarjih dovolj vode, da to vsaj šest mesecev ne bo vplivalo na porabo vode v Rio de Janeiro. Ministrstvo za okolje ocenjuje, da je stanje veliko bolj skrb vzbujajoče v Sao Paulu, kjer je v dežni sezoni padla le tretjina običajne količine padavin.

Države Sao Paulo, Rio de Janeiro in Minas Gerais morajo zato z vodo varčevati, je Teixeirova dejala po izrednem sestanku v Brasilii, ki se ga je udeležilo pet ministrov. V Rio de Janeiru in Minas Geraisu je tako predvideno 30-odstotno znižanje porabe vode.

Težave z zalogami vode bodo najbolj prizadele industrijo in kmetijstvo, kar bo še dodatno prizadelo brazilsko gospodarstvo, ki se po večletni rasti spopada s težavami. Suša vpliva tudi na zaloge energije, saj hidroelektrarne delujejo z zmanjšano močjo.

"Od uvedbe meritev padavin v jugovzhodnih regijah pred 84 leti še nikoli nismo izmerili tako skrb vzbujajočih podatkov," je po sestanku, na katerem je sodelovalo pet ministrov, dejala ministrica. Vlada bo v teh predelih začela kampanjo o dvigu ozaveščanja o pomenu vode.

Zvišane takse za veliko porabo vode
Kriza z zalogami vode je najprej izbruhnila v Sao Paulu, kjer se več sto tisoč prebivalcev spopada z rednimi prekinitvami dobave vode, kar se je dogajalo tudi že lansko poletje. Guverner države Gerald Alckmin je uvedel različne ukrepe, kot sta dvig taks za visoko porabo vode na eni strani in znižanje taks za zmanjšano porabo na drugi strani. Kritiki so do oblasti ostri: vladi očitajo krivdo za nastalo situacijo, ki je tudi posledica slabega načrtovanja, in premedlo ukrepanje.

Opozicija trdi, da se oblasti posameznih držav niso odzvale dovolj hitro. Alckmin naj bi z odzivom odlašal predvsem zato, ker pred lanskimi oktobrskimi volitvami, ko je bil ponovno izvoljen, ni želel plašiti ljudi. Guverner take obtožbe ostro zavrača.