Breivik ob prihodu v sodno dvorano v Oslu. Foto: EPA
Breivik ob prihodu v sodno dvorano v Oslu. Foto: EPA

Sojenje naj bi se norveškemu desničarskemu skrajnežu začelo 16. aprila, ne glede na to, ali ga bodo zdravniki proglasili za prištevnega ali ne. Mnenja psihiatričnih strokovnjakov o Breivikovem duševnem stanju so namreč deljena.
Lani opravljena analiza psihiatrov, ki jih je določilo sodišče, je po 13 opravljenih pogovorih z obtožencem pokazala, da je 33-letni Breivik neprišteven. V poročilu so zapisali, da Breivik živi "v svojem lastnem zblojenem svetu, kjer vse njegove misli in dejanja usmerjajo njegove blodnje".
A štirje psihiatri, ki so pozneje Breivika ocenili, so oporekali več ugotovitvam svojih sodno določenih kolegov. Četverica je sklenila, da Breivik ni bil niti psihotičen niti shizofren, in meni, da ne potrebuje zdravil.
Najhujši napadi
Napadi 22. julija so bili najhujše dejanje nasilja na Norveškem od druge svetovne vojne. Breivik je, zamaskiran v policista, nastavil avtomobil bombo, ki je eksplodirala nedaleč od vladnega poslopja v Oslu in pri tem ubila osem ljudi.

Nato se je odpeljal do otoka Utoya, kjer je potekal poletni tabor podmladka norveške vladajoče laburistične stranke. V strelskem pohodu, ki je trajal dobre tri ure, je skrajnež pobil 69 ljudi, večinoma najstnikov.

Breivik je dejal, da so bila njegova dejanja gnusna, a nujno potrebna za njegovo kampanjo ubranjenja Evrope proti muslimanski invaziji.