Breivik dejanj ne obžaluje. Foto: EPA
Breivik dejanj ne obžaluje. Foto: EPA
Razdejanje v Oslu po napadih. Foto: EPA

Breivikova napada v vladni četrti Osla in na norveškem otoku Utoya sta terjala 77 žrtev.

V okviru sodnega procesa sta dva psihiatra, pooblaščenca sodišča, Breivika konec novembra sicer razglasila za neprištevnega – trpel naj bi za paranoidno shizofrenijo, ki bi lahko vplivala na njegovo razsodnost v času napada.

Razsodba je sprožila številne ogorčene odzive javnosti, današnje potrdilo norveške strokovne nadzorne komisije, sestavljene iz sedmih psihiatrov in psihologov iz norveškega sveta za forenzično medicino, pa naj bi tovrstne pomisleke razblinilo.

Komisija namreč ni našla nikakršnih ugovorov zoper mnenje psihiatrov, kar pomeni, da bo sodišče pri nadaljevanju sodnega postopka naslednje leto in končni sodbi, ki bo predvidoma znana aprila 2012, upoštevala to mnenje.

Namesto zapora psihiatrična bolnišnica
Sodnica sodišča v Oslu, kjer sodijo Breiviku, Anne Margrethe Lund, pa je Breivikovo obrambo, tožilstvo in odvetnike sorodnikov žrtev napadov že vprašala, ali želijo še eno oceno Breivikovega duševnega stanja ter kako bi se odzvali na podobno zahtevo katere koli od vpletenih strani. Morebitne zahteve lahko sodišču predložijo do 5. januarja.

Ugovor zoper mnenje norveških psihiatrov je sicer novembra – po objavi mnenja o Breivikovem duševnem stanju – na sodišču vložil John Arild Aasen, sorodnik treh žrtev. Predlagal je, da bi Breivika sprejela psihiatrična klinika, kjer bi ga v obdobju, ki bi ga določilo sodišče, opazovali 24 ur dnevno.

V primeru, da bodo Breiviku sodili kot neprištevnemu, ga sodišče namreč ne bo moglo obsoditi na zaporno kazen, ampak zgolj na časovno omejeno zdravljenje na zaprtem oddelku psihiatrične klinike.