Prebivalci držav BRICS-a predstavljajo 42 odstotkov celotne svetovne populacije in ustvarijo 20 odstotkov svetovnega BDP-ja. Foto: Reuters
Prebivalci držav BRICS-a predstavljajo 42 odstotkov celotne svetovne populacije in ustvarijo 20 odstotkov svetovnega BDP-ja. Foto: Reuters
false
Investicijski skladi vidijo veliko priložnost v razvoju tehnologije ter v storitvah in potrošništvu, povezanih z njo. Foto: BoBo

Južne Koreje in Južne Afrike.

Koncept hitrorastočih držav Brazilije, Rusije, Indije, Kitajske in pozneje še Južne Afrike (BRICS), ki bi poganjale svetovno gospodarstvo, se je pojavil pred 15 leti.

Poglabljanje recesije v Braziliji in Rusiji je lani zadal tako hud udarec BRICS-u, da je celo ameriška investicijska banka novembra lani Goldman Sachs nehala vlagati v sklad BRICS oziroma ga je zmanjšala z 800 milijonov dolarjev leta 2010 na pod 100 milijonov, poroča spletna stran Financial Timesa ft.com.

Tehnologija je prihodnost
Menedžerji skladov za hitro razvijajoče se kapitalske trge so zastrigli z ušesi ob uspehih tehnoloških težkokategornikov v Tajvanu in Južni Koreji, ki s trgov izrivata Brazilijo in Rusijo. "Poleg akronima (TICS), ki gre lepo v uho, nam ta sprememba pove veliko o spremembah na hitro rastočih trgih - tako v svetu kot na splošno - v katerem so v ospredju storitve s področja tehnologije, trgovanja z materialnimi dobrinami, še posebej proizvodi," piše omenjeni portal.

Investicijske sklade naj bi tako bolj zanimal razvoj tehnologije in storitve, povezane z njo, ter potrošništvo, manj pa prodaja surovin. Richard Sneller vodja investicijske družbe za hitro razvijajoče se trge, katere podjetji EM Growth in EM Leading investirata med 45 in 50 odstotki svojega od 10 do 15 milijardami dolarjev vrednega sklada v tehnološka podjetja, priznava:

"Na številnih hitro rastočih trgih je hitrost, s katero se mlajši potrošniki prilagajajo tehnološkim spremembam, kot je spletno oglaševanje in nakupi, celo hitrejša kot v ZDA. Trendi, za katere smo upali, da se bodo pojavili pred 15 ali 20 leti, so zdaj ključni pri proizvajanju velikega pretoka denarja."

Ustavitev vlaganja v BRICS
Financiranje in vlaganje v hitro rastoče trge skupine TICKS se danes giblje pri 54 odstotkih (aprila 2013 še pri 40 odstotkih), medtem ko se je vlaganje v BRICS ustavilo pri 40 odstotkih. Kot dodaja ft.com, je decembra lani 63 odstotkov skladov najmanj 50 odstotkov svojega premoženja vložilo v TICKS, le 10 odstotkov pa v BRICS.

Rusija je zaradi spora z Ukrajino pod sankcijami Zahoda, reforme v Indiji se uresničujejo prepočasi, na Kitajskem pa se je upočasnila gospodarska rast, kar je po pisanju Wall Street Journala države BRICS-a celo pahnilo v položaj, da si morajo v trgovanju skakati v zelnik. Velike investicijske hiše, kot so J. P. Morgan, Nordea in Swedbank, so 35 odstotkov svojih naložb vložile v podjetja v Tajvanu in Južni Koreji, sočasno pa so Carmignac, Fidelity in Baillie Giffor v Rusijo in Brazilijo skupno vložili manj kot tri odstotke.