Za ustanovitev razvojne banke BRICS-a bo kljub načelnemu strinjanju potrebnih še nekaj krogov pogovorov. Foto: EPA
Za ustanovitev razvojne banke BRICS-a bo kljub načelnemu strinjanju potrebnih še nekaj krogov pogovorov. Foto: EPA
Sirski predsednik Bašar Al Asad se precej naslanja na podporo Rusije. Foto: EPA

Skupina BRICS, ki jo sestavlja pet hitro razvijajočih se držav, tako še nima svoje močno pričakovane razvojne banke, ki bi konkurirala institucijam, ki jih nadzira Zahod, kot je Svetovna banka. Voditelji petih držav so se v Durbanu z ustanovitvijo takšne banke načelno sicer strinjali, toda za dokončanje projekta bodo potrebni še dodatni pogovori.

"Zadovoljni smo, da je ustanovitev nove razvojne banke mogoča," je dejal južnoafriški predsednik Jacob Zuma. Zdaj se bodo začela uradna pogajanja, je še dodal Zuma. Na dvodnevnem vrhu so nekateri voditelji želeli vsaj uradno ustanoviti infrastrukturni sklad s 50 milijardami ameriških dolarjev, namesto tega pa so se voditelji držav BRICS-a zgolj strinjali s tem, da bo začetni kapitalski prispevek "znaten in zadosten za učinkovitost banke".

Nova razvojna banka naj bi krepila vpliv teh držav po svetu in pomagala financirati njihova vlaganja v infrastrukturo. V naslednjih petih letih naj bi bilo teh vlaganj za 4,5 bilijona dolarjev.

Kot poroča Al Džazira, obstaja več spornih točk glede te banke. Države si niso enotne, kje naj ima banka sedež in kako naj bodo projekti razdeljeni. Drugo vprašanje je, koliko bi posamezne države vložile v banko in koliko nadzora bi imele. Naslednji vrh skupine BRICS-a bo v Braziliji leta 2014, voditelji teh držav pa se bodo pred tem srečali septembra v Rusiji ob robu srečanja skupine G20.

BRICS zanimiv tudi za Al Asada
Na vpliv skupine BRICS računa tudi sirski predsednik Bašar Al Asad, ki je voditelje držav te skupine v pismu pozval k pomoči pri končanju dve leti trajajoče vojne. "Voditelje BRICS-a pozivam, naj si skupaj prizadevajo za ustavitev nasilja v Siriji, da bi tako zagotovil uspešno politično tranzicijo," je zapisal Al Asad.

"Članice BRICS-a morajo pritisniti na obe strani, še posebej na sirsko vlado, s katero ima ruska vlada tesne stike, da konča vojne zločine in zločine proti človečnosti, ki jih še naprej izvaja."
Amnesty International

Sirski predsednik je ob tem pozval k ustavitvi financiranja "teroristov". Za trpljenje prebivalcev Sirije je Al Asad okrivil "krivične gospodarske sankcije, ki so v nasprotju z mednarodnim pravom in ki neposredno vplivajo na življenje in osnovne potrebe naših državljanov".

Al Asad je zapisal, da si želi Sirija z državami BRICS-a sodelovati pri iskanju "miru, varnosti in sodelovanja med državami, daleč stran od hegemonije in nepravičnosti, ki sta našim narodom in državam desetletja vsiljeni".

Voditelji BRICS-a so izrazili "globoko zaskrbljenost" glede varnostnih in humanitarnih razmer v Siriji, ob tem pa zavrnili pozive Zahoda, da naj se Al Asad odstrani s položaja. ZDA so Al Asadov poziv označile za znak "velikanske izolacije Al Asadovega režima".