Julian Assange že dobri dve leti in pol živi na veleposlaništvu. Foto: Reuters
Julian Assange že dobri dve leti in pol živi na veleposlaništvu. Foto: Reuters
Britanski policisti 24 ur na dan varujejo veleposlaništvo. Foto: Reuters

V prvih 28 mesecih, med junijem 2012 in oktobrom 2014, so stroški operacije dosegli devet milijonov funtov, številka pa se je v zadnjih treh mesecih še povečala za milijon evrov. Assangeeva tiskovna predstavnica je dejal, da je višina policijskih stroškov sramotna. Assangeu, ki zanika obtožbe, da je spolno napadel dve ženski na Švedskem, v primeru odhoda z veleposlaništva grozi aretacija.

"Neprijetno je videti, da britanska vlada zapravi več za nadzor političnega zapornika kot za preiskavo vojne v Iraku, kjer je bilo ubitih več sto tisoč ljudi," je dejala tiskovna predstavnica Kristinn Hrafnsson.

"Kmalu", ki še kar traja
Avgusta lani je Assange napovedal, da bo "kmalu" zapustil veleposlaništvo, vendar tega še vedno ni storil, poroča BBC. Potem ko je novembra lani švedsko pritožbeno sodišče zavrnilo zahtevo po razveljavitvi štiri leta stare odločbe, mednarodni nalog za aretacijo ostaja v veljavi. Assange je že od začetka med zaslišanjem švedske policije ostro zanikal obtožbe, ki so se zgodile ravno v času, ko je njegov WikiLeaks razkrival najbolj odmevne primere in vsebine iz tajnih diplomatskih depeš ZDA.

Assange se boji, da bi ga švedske oblasti izročile ZDA, za katere je ustanovitelj WikiLeaksa postal eden najhujših sovražnikov, potem ko je na spletni strani svoje organizacije objavil na tisoče zaupnih ameriških diplomatskih depeš in tudi umazane podrobnosti o ameriški vojni v Afganistanu in Iraku.