Pivnica bo s svojimi poceni brezalkoholnimi pijačami predstavljala tudi konkurenco bencinskim črpalkam, kjer so cene hrane in pijače v zadnjih letih vrtoglavo narasle. Foto: The Hope and Champion
Pivnica bo s svojimi poceni brezalkoholnimi pijačami predstavljala tudi konkurenco bencinskim črpalkam, kjer so cene hrane in pijače v zadnjih letih vrtoglavo narasle. Foto: The Hope and Champion
Pivnica obljublja, da bodo vse brošure opremili z opozorili o vožnji pod vplivom alkohola. Foto: The Hope and Champion

Pivnica The Hope and Champion verige Wetherspoon stoji na postajališču ob križišču avtoceste M40 nedaleč od Beaconsfielda v grofiji Buckinghamshire. Odprta bo sedem dni na teden od 4. ure zjutraj do 1. ure zjutraj naslednjega dne. Projekt, ki je stal 1,2 milijona funtov, bo ustvaril 120 delovnih mest, poroča Guardian.

Organizacija za varnost na cesti Brake je sporočila, da je razočarana nad Wetherspoonom, ki kljub opozorilom načrtuje še več podobnih pivnic. "Odprtje pivnice na avtocesti predstavlja resno nevarnost in potencialno smrtonosno skušnjavo za voznike. Vožnja pod vplivom alkohola ostaja eden največjih ubijalcev na naših cestah, ki vsakodnevno prinaša gorje družinam in skupnostim," je povedal predstavnik Braka Richard Coteau.

"Ključnega pomena je, da so sporočila o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola čim močnejša in očitnejša, tako da se vozniki zavedajo, da se ni v redu ustaviti na kozarčku na poti domov. Naš nasvet je, da med vožnjo ne zaužijete niti kapljice."
Zagovor: Cenejše brezalkoholne pijače
S Coteaujem se strinja tudi Ian Gilmore, posebni svetovalec za alkohol na Kraljevskem kolidžu, ki meni, da Wetherspoonov projekt daje napačno sporočilo: "Pivnice na naši avtocestni mreži samo še krepijo potrebo po koreniti reviziji zakonov o podeljevanju licenc, pri čemer se je treba osredotočiti na dostopnost alkohola in zmanjšanje z alkoholom povezane škode. Javno zdravje bi moralo biti naša prednostna naloga."

Iz Wetherspoona odgovarjajo, da bodo v Hope and Championu poleg piva, vina in žganih pijač stregli tudi vrsto brezalkoholnih pijač, čaj in kavo. Predstavnik verige je povedal, da pričakujejo, da bodo večino prometa ustvarili bodisi sopotniki bodisi tisti v organiziranih prevozih. "Ampak nismo naivni. Vemo, da je dajanje voznikom priložnosti za kozarček ob cesti nenavadna ponudba. A ne živimo v državi, kjer bi vas ujčkali in pazili na vas. Pričakujemo, da se vozniki znajo vesti odgovorno," je povedal.

Wetherspoon si po lastnih navedbah prizadeva za promocijo odgovornega vedenja med strankami, na svoje menije pijač pa so odtisnili logotipe, ki bodo obveščali o posledicah vožnje pod vplivom alkohola. Poleg tega bodo brezalkoholne pijače znatno cenejše kot v tradicionalnih angleških pivnicah.