Škandal je izbruhnil s časnikom News of the World. Foto: Reuters
Škandal je izbruhnil s časnikom News of the World. Foto: Reuters
Zadnja številka časnika News of the World, ki je ob škandalu s prisluškovanjem nehal izhajati. Foto: Reuters

V njem komisija na čelu s sodnikom Brianom Levesonom ugotavlja, da Velika Britanija na področju medijev potrebuje nov, neodvisen regulator, če želi pomesti s subkulturo neetičnega vedenja, ki je zajela segmente britanskega tiska.

Kot izhaja iz poročila, bi morali z zakonom uvesti novo regulatorno telo, ki bi pomagalo preprečiti, da bi "ravnanje tiska, ki ga lahko včasih označimo le kot nezaslišano", prizadelo še več ljudi. Po besedah Levesona mediji na Otoku "potrebujejo resnično neodvisen in učinkovit sistem samoregulacije".

Leveson je v svojem poročilu tudi kritiziral zelo domače odnose med politiko, policijo in tiskom v Veliki Britaniji ter poudaril, da vlada in politika na splošno ne smeta igrati nobene vloge pri regulaciji medijev.

To vlogo mora prevzeti nov organ, ki bo bistveno močnejši od obstoječe komisije za pritožbe v povezavi z mediji in bo zapisan v zakonu. Ta organ naj bi sestavljali predstavniki javnosti, vključno z nekdanjimi novinarji in akademiki, a brez sedanjih urednikov in politikov. Moral bi imeti moč, da zahteva popravke in izreka kazni do milijona funtov.

Škandal News of the World
Obsežno poročilo, dolgo kar 2.000 strani, predstavlja sklep leto dni trajajoče preiskave, ki jo je sprožil škandal zaradi vdiranja nekaterih medijev v telefone in elektronsko pošto znanih osebnosti. Afera se je začela z razkritjem spornih praks v tabloidu News of the World, nato pa se je razširila še na druge tiskane medije in celo na policijo, saj naj bi mediji policiste podkupovali v zameno za informacije. Pod drobnogled so poleg tega prišle povezave med vrhom britanskih medijev na eni in britanske politike na drugi strani.

Pred komisijo so v preteklem letu nastopila številna odmevna imena, od sedanjega in prejšnjega britanskega političnega vrha, vključno s premierjem Davidom Cameronom, do zvezdnikov. Vse zakonske spremembe, ki jih predlaga poročilo, mora potrditi še britanski parlament. Še danes naj bi pred člane predstavniškega doma stopil Cameron, ki je sicer poročilo prejel že v sredo. Cameron je pod hudim pritiskom z več strani, bremenijo pa ga še sporne vezi z enim izmed najvidnejših akterjev v aferi - premierjevim nekdanjim predstavnikom za medije Andyjem Caulsonom.

Levesonove predloge bodo sicer danes verjetno pozdravili vse žrtve spornih novinarskih praks in nekateri politiki, ki si želijo obrzdati glasen britanski tisk. A nekateri uredniki in poslanci so po drugi strani v preteklih dneh izrazili bojazen, da bi lahko nov organ omejil medijsko svobodo.