Policija je po napadu aretirala osumljenca, a grožnja še obstaja, sporoča. Foto: Reuters
Policija je po napadu aretirala osumljenca, a grožnja še obstaja, sporoča. Foto: Reuters
Londonska policija
Britanska policija ohranja odprtih več možnosti glede napadalca in morebitnih pomagačev. Foto: Reuters
Britanska policija aretirala 18-letnika

Po poročanju BBC-ja je mladeniča policija v soboto zjutraj aretirala v Dovru v skladu z zakonodajo o terorizmu. Iz policije sporočajo, da je aretacija "pomembna", a da stopnja teroristične ogroženosti ostaja "kritična".

Predtem je vodja protiteroristične policije Mark Rowley dejal, da morajo ohraniti odprtih več možnosti glede napadalca in njegovih oziroma njenih morebitnih pomagačev. Več sto policistov med drugim pregleduje posnetke nadzornih kamer, poroča BBC.

Bomba je v vagonu podzemne železnice na postaji Parsons Green eksplodirala med jutranjo prometno konice, a kot kaže, ni delovala, kot je bilo zamišljeno. Potniki v bližini so tako dobili opekline, sicer pa bi bilo po poročanju BBC-ja veliko mrtvih in pohabljenih. Več ljudi je bilo poškodovanih med paničnim begom, ki ga je povzročila eksplozija.

IS prevzel odgovornosti, a to je "rutinsko"
Gre za peti teroristični napad v Veliki Britaniji letos, odgovornost za zadnjega pa je že prevzela samooklicana Islamska država (IS). Kot je glede tega dejal Rowley, IS sicer "rutinsko" prevzema odgovornost za napade, "ne glede na to, ali je imela kakršen koli začasen stik z vpletenimi posamezniki".

Zaradi napada je vlada v petek zvečer stopnjo teroristične ogroženosti povišala na peto oziroma najvišjo. Med drugim bodo varovanje najpomembnejših prizorišč prevzeli vojaki, tudi zato da bi sprostili policijske enote za njihovo razporeditev na drugih krajih.

Peta stopnja ogroženosti pomeni, da varnostne službe verjamejo, da se pripravlja nov teroristični napad; nazadnje je bila na Otoku razglašena po majskem napadu na koncertu v Manchestru.

Britanska policija aretirala 18-letnika