Soočenja se je udeležil tudi vodja laburistov Jeremy Corbyn, čeprav je sprva vzrajal, da bo prišel le, če bo prišla tudi premierka. Foto: Reuters
Soočenja se je udeležil tudi vodja laburistov Jeremy Corbyn, čeprav je sprva vzrajal, da bo prišel le, če bo prišla tudi premierka. Foto: Reuters
Theresa May
Premierka je sodelovanje na soočenju zavrnila, češ da je njena prednostna naloga iti na teren, se srečevati z volivci in jih poslušati. Foto: Reuters
Therese May ni bilo na soočenju

Presenetljivo se je soočenja udeležil vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn, ki je predtem napovedal, da se bo soočenja udeležil le, če se ga bo tudi premierka. V sredo jo je povabil, naj se pridruži, a je ta sodelovanje na soočenju zavrnila, češ da je njena prednostna naloga iti na teren, se srečevati z volivci in jih poslušati.

"Mislim, da razprave, kjer se politiki pričkajo med seboj, niso koristne za proces agitacije," je na zborovanju v mestu Bath vzhodno od Londona novinarjem dejala voditeljica konservativcev.

Drugi politiki na soočenju niso zamudili priložnosti, da poudarijo premierkino odsotnost. "Kaj mislite, kje je nocoj Theresa May?" je vprašal vodja liberalnih demokratov Tim Farron. "Poglejte skozi okno. Morda meri vašo hišo, da bi določila, koliko boste plačali za socialno varstvo," je nadaljeval in s tem omenil predlog v volilnem programu konservativcev, po katerem bi lahko starejšim posmrtno odtrgali prispevke za socialno varstvo za nazaj, potem ko bodo prodali njihove nepremičnine.

"Mislim, da je za voditelje prvo pravilo, da se morajo pokazati," je bila ostra sopredsedujoča Zeleni stranki Caroline Lucas. S tem se je strinjala tudi vodja valižanske stranke Palid Cymru Leanne Wood. "Kako lahko nekdo razpiše volitve in zbeži," je vprašal Farron.

Tudi eden znanih britanskih političnih analitikov Matthew Goodwin je bil kritičen do neudeležbe Therese May. "Dejstva, da se je Corbyn pojavil na soočenju BBC, ko je njegovi stranki začelo kazati bolje, in da Mayeve v času, ko se konservativci opotekajo, volivci ne bodo dobro sprejeli," je poudaril.

Konservativci navzdol, laburisti navzgor
V sredo objavljena javnomnenjska raziskava instituta YouGov medtem kaže, da konservativci na volitvah ne bodo dobili absolutne večine, temveč naj bi izgubili 20 od trenutnih 330 poslanskih sedežev, s tem pa tudi potrebno večino 326 glasov za samostojno vladanje brez podpore drugih strank. Konservativci, ki trenutno vladajo sami s 17 sedeži večine, bi sicer ostali največja parlamentarna stranka.

Javnomnenjska raziskava kaže še, da bi opozicijski laburisti pridobili 28 sedežev in bi jih imeli 257. S tem se odpira možnost koalicije med laburisti, Škotsko nacionalno stranko (SNP), ki bi imela 50 poslancev, in liberalnimi demokrati z desetimi poslanskimi sedeži.

Therese May ni bilo na soočenju