BBC omenja, da Abramovič neovirano posluje v Rusiji, kar naj bi bil jasen znak, da sta z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v dobrih odnosih. Foto: EPA
BBC omenja, da Abramovič neovirano posluje v Rusiji, kar naj bi bil jasen znak, da sta z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v dobrih odnosih. Foto: EPA
Rusija
Mediji ugibajo, ali gre pri Abramovičevih težavah z vizumom za posledico oziroma del spora z Rusijo. Foto: EPA

Abramovič bi sicer moral prejeti nov vizum, ki ga prejmejo podjetniki. Pristojno ministrstvo konkretnega primera ni želelo komentirati, molči tudi Abramovič. Evropski mediji medtem iščejo razloge za takšno ravnanje oblasti v Londonu.

BBC je tako spomnil na diplomatske napetosti med Veliko Britanijo in Rusijo, ki so se povečale po marčevski zastrupitvi nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije, za katero so Britanci obtožili Ruse, ki pa zanikajo vsakršno povezavo z dogodkom.

Po drugi strani pa BBC omenja tudi, da Abramovič neovirano posluje v Rusiji, kar naj bi bil jasen znak, da sta z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v dobrih odnosih.

Britanski Guardian je v torek poročal celo, da bodo britanske oblasti pred podaljšanjem vizuma pozvale Abramoviča, naj pojasni izvor svojega premoženja. To sicer omogoča strožji zakon iz leta 2015, ki predvideva zavrnitev vizuma za tiste ljudi, pri katerih britanski uradi ugotovijo, da premoženja nimajo pod nadzorom ali pa so bili vpleteni v nezakonite posle.

Moskva: London nepošten do ruskih poslovnežev
Kremelj je ravnanje britanskih oblasti označil za nepošteno do ruskih poslovnežev. Tiskovni predstavnik Dimitrij Peskov primera prav tako ni podrobneje razložil, povezal pa ga je s poročilom britanskega odbora za zunanjo politiko, ki je ocenilo, da "velika premoženja ruskih poslovnežev v Londonu delujejo koruptivno, zato se je treba pred tem zavarovati".

Peskov je poročilo označil za primer manije rusofobije v Veliki Britaniji in to označil kot poskus, da se z nepoštenimi metodami izrinejo ruska podjetja z mednarodnih trgov.

Abramovič kot simbol ruskega denarja
Ruski mediji ob tem poročajo, da gre pri vizumu za malenkost, ki pa lahko še kako vpliva na vse ruske poslovneže v Londonu. Gospodarski časopis Vedomost ocenjuje, da je Abramovič na neki način simbol ruskega denarja v Veliki Britaniji. Kot pišejo v časniku, je bil vedno lojalen do oblasti v Kremlju in prav zato je primeren kandidat, da Britanci na njem demonstrirajo svojo moč.

Afera je postala javna konec tedna na tekmi finala nogometnega FA-pokala med Chelseajem in Manchester Unitedom, kjer Abramovič zaradi težav z vizumom ni mogel spremljati zmage Chelseaja, katerega lastnik je.

Po pisanju angleškega tiska je 51-letni Abramovič 13. najbogatejši človek v Veliki Britaniji, njegovo premoženje pa ocenjujejo na 9,3 milijarde funtov.