Bolj kot v Franciji pretresljiv umor odmeva v Veliki Britaniji. Foto: EPA
Bolj kot v Franciji pretresljiv umor odmeva v Veliki Britaniji. Foto: EPA
Surrey
Hišo, kjer je prebivala družina Al Hili, so preiskali britanski policisti ob pomoči francoskih kolegih. Foto: EPA

Nekdanji vojaški pilot Brett Martin je bil prejšnjo sredo na kolesarskem izletu v bližini jezera Annecy, ko je na gozdni poti pri kraju Chevaline naletel na grozljiv prizor. Odkril je štiri trupla - tri člane britansko-iraške družine in francoskega kolesarja, ki ga je pred tem prehitel.

"Videti je bilo kot hollywoodski prizor. Če bi nekdo takrat rekel rez in bi vsi vstali ter odšli stran, bi to bilo to. A žal je šlo za resničen prizor," je Martin povedal v pogovoru za BBC.

Žrtve še vedno neraziskanega umora so bili v Iraku rojeni inženir Saad Al Hili, njegova soproga in tašča ter francoski kolesar. Člani omenjene družine so bili ubiti v avtomobilu, ki je imel še vedno prižgan motor.

"Bilo je ogromno krvi in trupla s streli v glavo. Prizor, za katerega nikoli v življenju ne misliš, da ga boš uzrl," je povedal Britanec, ki je ob prihodu na prizorišče umora najprej zagledal prevrnjeno kolo in majhnega otroka, za katerega se je izkazalo, da gre za sedemletno hčerko ubitega inženirja.

Pomislil je, da se deklica igra, a ko je stopil bliže, je videl, da je oblita s krvjo in s hudimi poškodbami glave. "Ležala je ob poti, jokala, napol pri zavesti in pred avtomobilom, ki so se mu še zmeraj vrtela kolesa," opisuje Martin, ki jo je takoj umaknil izpred avtomobila, nato pa se je posvetil kolesarju, toda hitro je ugotovil, da je mrtev.

Težka odločitev - pomagati ali oditi po pomoč
Prva misel je bila, da gre za prometno nesrečo zaradi prižganega motorja in vrtečih se koles, a ko je hotel ugasniti motor, je opazil luknje v avtomobilskih steklih. Postalo mu je jasno, da so poškodbe ubitih drugačne od tistih, ki jih dobiš v prometni nesreči.

Sam ni opazil štiriletne deklice, ki se je prestrašena skrivala pod truploma žensk na zadnjih sedežih. Tudi forenziki so pozneje potrebovali osem ur, da so odkrili deklico, potem ko so le odprli avtomobil.

Martin se je prestrašil, da gre za ponorelega množičnega morilca, ki je nekje v okolici, vendar ni mogel poklicati policije, saj prenosni telefon ni imel signala. Sam je nato sprejel težko odločitev, da gre po pomoč in sedemletno deklico pusti ob poti, da ji s premikanjem ne bi povzročil še večjih poškodb.

Sedemletna Zainab se je v nedeljo zbudila iz umetne kome in policisti jo nameravajo zaslišati takoj, ko si bo opomogla.

Francoska in britanska policija še zmeraj tavata v temi glede ozadja umora. Kot eden izmed vzrokov se je omenjal družinski spor z bratom pokojnika zaradi očetove dediščine, vendar je brat to zanikal. Ker je Al Hili delal kot aeronavtični inženir in sodeloval pri poslih z Rusijo, Kitajsko in drugimi državami, se je kot morebiten vzrok za umor omenjalo tudi njegovo delo.

Francoski tožilec Eric Maillaud je med obiskom kraja Surrey južno od Londona, kjer je živela družina Al Hili, dejal, da je verjeten vzrok in ozadje umora treba iskati v Veliki Britaniji.