Več Britancev zagovarja izstop iz EU-ja, kaže zadnja javnomnenjska raziskava. Foto: Reuters
Več Britancev zagovarja izstop iz EU-ja, kaže zadnja javnomnenjska raziskava. Foto: Reuters
false
Britanski premier in poljska premierka, David Cameron in Beata Szydlo, se glede nekaterih predlogov za reformo Unije strinjata. Cameron je na razumevanje naletel tudi pri madžarskem premierju Viktorju Orbanu. Foto: Reuters

Časopis Times je objavil rezultate ankete, ki kažejo, da bi 45 odstotkov Britancev na referendumu glasovalo za izstop Velike Britanije iz Unije, medtem ko nadaljnje članstvo podpira 36 odstotkov. Prejšnji teden je bila prednost tabora "proti" štiriodstotna. 19 odstotkov anketiranih ne vedelo, kako bi glasovali.

Kot poroča Reuters, bi britanski izstop pretresel Unijo. Velika Britanija je drugo največje gospodarstvo v EU-ju in ena izmed dveh vojaško najmočnejših držav. Britanski zagovorniki članstva opozarjajo, da bi izstop škodoval britanskemu gospodarstvu in bi lahko sprožil razpad Združenega kraljestva, saj bi spodbudil še eno glasovanje o neodvisnosti Škotske. Nasprotniki članstva pa nasprotno menijo, da bi bilo Veliki Britaniji bolje zunaj Unije.

Spomnimo, Cameron je v torek predstavil predloge ukrepov, ki bi omejili pravice migrantskih delavcev iz drugih držav EU-ja in del pristojnosti prenesli z Bruslja v London. Premier je bil glede predlogov tarča kritik tako britanskih medijev kot članov svoje, konservativne stranke.

Če bi Cameronu uspelo skleniti dogovor z drugimi voditelji EU-ja glede novega statusa Velike Britanije v Uniji na vrhu 18. in 19. februarja, bi lahko sklical referendum za 23. junij.

Poljska razumevajoča
Poljska predsednica vlade Beata Szydlo je v petek dejala, da si Poljska želi, da Velika Britanija ostane v Uniji, a da njena vlada nekaj Cameronovih zahtev za njeno reformo podpira. "Popolnoma podpiramo predloge premierja glede rešitev v smeri večje konkurenčnosti, zmanjšanja birokratskih postopkov in dodeljevanja ustreznega pomena nacionalnim parlamentom," je dejala poljska premierka med Cameronovim obiskom v Varšavi.

Glede vprašanja socialnih pravic poljskih državljanov v Veliki Britaniji pa je potrebna razprava, je dejala. Kot smo poročali, britanska vlada namreč predlaga model, po katerem bi morali nebritanski državljani EU-ja na Otoku živeti in plačevati prispevke štiri leta, preden bi bili upravičeni do socialne pomoči.