Sedež britanske zunanje obveščevalne službe MI6. Foto: EPA
Sedež britanske zunanje obveščevalne službe MI6. Foto: EPA
Edward Snowden
Nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške Nacionalnovarnostne agencije (NSA) je s svojimi razkritji povzročil pravi vihar v ameriških in britanskih obveščevalnih službah. Foto: EPA

Pred parlamentarnim odborom za obveščevalno dejavnost in varnost sta nastopila vodji obveščevalnih agencij MI5 in MI6 ter direktor agencije za elektronsko prisluškovanje GCHQ. Njihov zagovor so lahko Britanci spremljali prek televizijskih zaslonov z dvominutnim zamikom, da bi tako preprečili morebitna razkritja.

Po besedah vodje MI6 Johna Sawersa so razkritja ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna o ameriškem in britanske nadzoru darilo Al Kaidi in drugim teroristom. "Snowdnova razkritja so bila zelo škodljiva, ogrožajo naše operacije. Naši nasprotniki si manejo roke," je Sawers dejal članom odbora.

Prikimal mu je direktor GCHQ-ja Iain Lobban, ki je dodal, da so zaradi razkritij "teroristične skupine" na Bližnjem vzhodu, v Afganistanu in drugod spremenile svoje načine komunikacije. Pojasnil je, da so tudi "bližje domu" zaznali razprave terorističnih skupin o metodah komunikacij, ki jih imajo zdaj za ranljive.

Prestregli zarote
V en glas so prvi možje obveščevalnih služb zatrdili, da se zelo trudijo uravnotežiti nacionalno varnost s pravico državljanov do zasebnosti. "Ne preživljamo časa ob poslušanju telefonskih klicev ali prebiranju elektronskih pisem večine. To ne bi bilo sorazmerno in ne zakonito. Tega ne počnemo," je poudaril Lobban.

Podobno je vztrajal generalni direktor MI5 Andrew Parker, ki je dejal, da je delo obveščevalnih agencij "sorazmeren" odgovor na teroristične grožnje, s katerimi se spopada Velika Britanija. Zatrdil je, da so od leta 2005 prestregli 34 terorističnih zarot, od tega eno ali dve, ki bi lahko vodili do številnih žrtev.

Mučenja ni bilo
Na očitke, da njihove dejavnosti ogrožajo svobodo in demokracijo, je Parker dejal, da "seveda sami verjamejo ravno nasprotno". Sawers je odločno zanikal, da bi britanski agentje uporabljali mučenje kot sredstvo za zaščito nacionalne varnosti.

"Absolutno delamo znotraj pravnih okvirov," je zagotovil. "Ali bi se spustili v situacijo, za katero bi vedeli, da vodi do zlorabe ali mučenja posameznika, da bi prejeli informacije o teroristični grožnji? Odgovor je absolutno ne," je dejal prvi mož MI6.

Al Kaida je s svojim razvejanim omrežjem po trditvah Sawersa največja grožnja britanski varnosti. "Obstajajo pa tudi države, ki nam skušajo škodovati, s kibernetičnimi napadi, s pridobivanjem jedrskega orožja ali spodbujanjem nestabilnosti v nam pomembnih delih sveta," je dodal.

Britanski obveščevalci na zaslišanju
Britanski obveščevalci na zaslišanju