Na zahtevo ameriških oblasti so Britanci zasegli spletno stran TV Shack julija lani, zdaj pa lastniku strani grozi izročitev ZDA, čeprav njegovo delovanje v Veliki Britaniji sploh ni kaznivo. Foto: Reuters
Na zahtevo ameriških oblasti so Britanci zasegli spletno stran TV Shack julija lani, zdaj pa lastniku strani grozi izročitev ZDA, čeprav njegovo delovanje v Veliki Britaniji sploh ni kaznivo. Foto: Reuters
Računalništvo
V ZDA je v postopku sprejemanja še strožji protipiratski zakon SOPA, po katerem bi bilo vsako piratsko nalaganje kriminalno dejanje. Foto: BoBo

Sodišče v Londonu je odločilo, da Velika Britanija lahko izroči Richarda O'Dwyerja Združenim državam zaradi obtožb o kršenju avtorskih pravic in nezakonitega razmnoževanja avtorsko zaščitenih del. Vseeno pa je sodnik Quentin Purdy končno odločitev o sporni izročitvi zaradi kršitve ameriških zakonov, čeprav O'Dwyerjevo delovanje v Veliki Britaniji sploh ni bilo kaznivo, preložil v roke notranjega ministra, ki bo imel zadnjo besedo.

Usodna prodaja oglasnega prostora
O'Dwyer, študent računalništva in programiranja, je zaradi izboljšanja svoji veščin vzpostavil spletno stran TV Shack, ki je obiskovalcev ponujala povezave do želenih filmov in televizijskih oddaj na spletu, pri čemer pa TV Shack ni gostil nobene izmed spornih vsebin. S tem je O'Dwyer kršil zakone ZDA o avtorskih pravicah, ker je omogočal svojim "strankam" nezakonit dostop do zaščitenih vsebin, pri čemer je tudi zaslužil. To je tudi osnova obtožbe in zahteve po izročitvi, ki je na podlagi meddržavnega sporazuma med Washingtonom in Londonom tudi mogoča.

Zdaj 23-letni Britanec obiskovalcem ni zaračunaval dostopa, je pa uspešno prodajal oglaševalski prostor. V času delovanja strani TV Shack je z oglasi zaslužil 180 tisoč dolarjev, ki jih je po lastnih besedah vložil v boljše in zanesljivejše strežnike.

"Ko stran obišče 300 tisoč ljudi na mesec, je potrebna infrastruktura, ki to zdrži in dopušča. Nobenega drugega načina ni, kot da začneš prodajati oglasni prostor, razen seveda, če imaš lastni denar," se brani O'Dwyer.

"Če lahko pridejo po Richarda, lahko pridejo po vsakogar"
Združene države imajo strogo zakonodajo o zaščiti avtorskih pravic in so se zaradi interesov filmske in glasbene industrije ostro lotile strani, ki brezplačno ponujajo deljenje spornih datotek. Potem ko so v ZDA onemogočili večino posredniških strani, se zdaj boj seli v tujino in najprej v Veliko Britanijo.

O'Dwyerjev odvetnik Ben Cooper se je pred sodiščem branil, da dejanja njegovega klienta v Veliki Britaniji sploh niso kazniva in da bi mu morali soditi doma, seveda če si sojenje sploh zasluži. "Tukaj to sploh ni kriminalna zadeva. V najboljšem primeru je to primer za civilno pravo," je bil jasen Cooper. Odvetnik je O'Dwyerja še primerjal s poskusnim zajčkom, saj še noben britanski državljan ni bil izročen ZDA zaradi kršitev avtorskih pravic.

Najbolj prizadeta na sodišču je bila mati obtoženca Julia O'Dwyer, ki ne more verjeti, kakšen dogovor o izročitvah ima Velika Britanija z ZDA. "Če lahko pridejo po Richarda, lahko pridejo po vsakogar ... Nobenih varovalk ni za državljane," je bila ogorčena mati, ki samo upa, da bo notranja ministrica Theresa May prisluhnila javnemu mnenju in pritisku spletne javnosti.