Brunejski sultan je na oblasti od leta 1967. Foto: EPA
Brunejski sultan je na oblasti od leta 1967. Foto: EPA

Kot so pojasnili v štiristranskem pismu, bodo obsodbe redke, saj da je zanje potrebno pričanje najmanj dveh očividcev, ki uživata "visok moralni ugled" in "spoštovanje".

V pismu evropskim poslancem je brunejska misija v EU-ju pozvala k "strpnosti, spoštovanju in razumevanju" želje te azijske kraljevine, da "ohrani svoje tradicionalne in družinske vrednote".

Nova brunejska zakonodaja, ki temelji na šeriatskem pravu, je začela veljati 3. aprila, predvideva pa drakonske kazni za prešuštnike in homoseksualce. Za tiste, ki nosijo oblačila, ki se jih povezuje z nasprotnim spolom, je predvideno bičanje, za tatove pa amputacije udov.

Mednarodna skupnost je bila nad spremembo zakonodaje ogorčena. A kraljevina v pismu EU-ju trdi, da ogorčenje izvira zgolj iz nepoznavanja, zato skuša evropskim poslancem predstaviti svojo plat.

"Cilj kriminalizacije prešuštvovanja in sodomije je obvarovati svetost družinskega porekla in zakona," so navedli. "Šeriatske kazni, kot sta kamenjanje in amputacije, ki se jih naloži za tatvine, rop, prešuštvovanje in sodomijo, imajo izjemno visok prag dokazljivosti, ki zahteva za priče nič manj kot dva ali štiri može visokega moralnega položaja in spoštovanja, da bi tako izločili vse oblike posrednih dokazov."

Številni zvezdniki so pozvali k bojkotu hotelov v lasti Bruneja. Foto: AP
Številni zvezdniki so pozvali k bojkotu hotelov v lasti Bruneja. Foto: AP

"Brez sence dvoma"

Brunej, ki je bila do leta 1984 britanska kolonija, je še zagotovil, da gre tu res za krivdo "brez sence dvoma". "Standardi tukaj so tako visoki, da je v resnici v celotni kraljevini težko najti priče tako visokega ugleda, kot je potrebno za obsodbo."

Kar se tiče kaznovanja z bičanjem, pa zagotavljajo, da tudi ne bo šlo za silovito bičanje, ampak bo obsojenec oblečen, pri bičanju ne sme priti do globokih ran ali zlomov kosti, ne sme se bičati obraza, glave, trebuha ali intimnih predelov, bičanje pa izvaja oseba istega spola, kot je bičani.

Brunejski parlament je v pismu še pozval EU, naj znova razmisli o zamrznitvi premoženja, zavračanju izdaj vizumov in bojkotiranja devetih luksuznih hotelov, ki so v lasti Brunejske investicijske agencije (BIA), vključno z londonskim Dorchestrom ter Beverly Hills hotela in Hotela Bel-Air v Los Angelesu.

K bojkotu omenjenih hotelov so pozvali številni zvezdniki, med njimi Elton John in George Clooney.

Brunejski sultan Hasanal Bolkiah je na oblasti v tej majceni kraljevini od leta 1967 in je s premoženjem v vrednosti 20 milijard dolarjev eden najbogatejših svetovnih voditeljev.

Homoseksualnost je v Bruneju prepovedana vse od osamosvojitve dalje, a se jo je do zdaj kaznovalo "zgolj" z zaporno kaznijo.