Po podatkih agencije ZN-a za begunce je v Italijo do sredine novembra prišlo 142.400 prebežnikov, ki so preživeli nevarno pot prek Sredozemlja. Foto: Reuters
Po podatkih agencije ZN-a za begunce je v Italijo do sredine novembra prišlo 142.400 prebežnikov, ki so preživeli nevarno pot prek Sredozemlja. Foto: Reuters

Italija mora razviti "trdnejši pravni okvir, ki bo omogočil uporabo sile za odvzem prstnih odtisov ter uvedbo ukrepov za dolgotrajnejše zadrževanje za tiste prebežnike, ki se upirajo odvzemu prstnih odtisov," je Komisija sporočila Rimu. "Treba je doseči cilj 100-odstotnega odvzema prstnih odtisov za vse ljudi, ki pridejo v državo," je med drugim še navedeno v izjavi.

Italijanski notranji minister Angelino Alfano je v odzivu na poziv Komisije pojasnil, da italijanski pravni sistem že predvideva sorazmerno uporabo sile v takšnih primerih, da pa so nekateri poslanci zaradi te zahteve Bruslja izrazili zaskrbljenost. "To, da ima Evropska unija uporabo sile proti prebežnikom za legitimno, ni v skladu s konvencijami Združenih narodov o človekovih pravicah in je zelo skrb vzbujajoče," pa je dejal predsednik italijanske komisije za družbena vprašanja Mario Marazziti.

Evropska komisija je sicer ta teden začela pravne postopke proti Hrvaški, Grčiji in Italiji zaradi neizvajanja evropske zakonodaje o azilu. Te tri države namreč ne izvajajo ustrezno uredbe Eurodac, ki določa pravila za odvzem prstnih odtisov državljanom tretjih držav, ki nedovoljeno vstopajo v državo, in prenos podatkov v osrednji Eurodacov sistem v 72 urah.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.