Bruseljska policija na kraju dogodka. Foto: Reuters
Bruseljska policija na kraju dogodka. Foto: Reuters
Poškodovano poslopje inštituta. Foto: Reuters

prazna, smrtnih žrtev ali ranjenih pa na srečo ni bilo. Tožilstvo meni, da je bil razlog napada poskus uničenja forenzičnih dokazov.

Policija je v neposredni bližini inštituta že aretirala pet osumljencev, ki jih trenutno zaslišujejo in skušajo ugotoviti, ali so povezani z eksplozijo, ki je imela po navedbah bruseljskega tožilstva nedvomno kriminalno ozadje.

Eksplozija je odjeknila malo pred 2.30, ko je na parkirišče inštituta z veliko hitrostjo pripeljal avtomobil, ki je najprej podrl barikade in vdrl skozi vrata poslopja, nato pa je "en ali več osumljencev" sprožil eksplozijo blizu laboratorijev inštituta. Belgijski portal RTL, ki se sklicuje na policijske vire, navaja, da so storilci najprej zanetili požar v poslopju, nato pa zažgali še svoje vozilo.

"Eksplozija je bila izjemno močna," je povedal tiskovni predstavnik gasilske službe Pierre Meys. "Okna laboratorija je razneslo več deset metrov daleč." S požarom se je bojevalo okoli 30 gasilcev, gmotna škoda pa je velika.

Predstavnica bruseljskega tožilstva Ine Van Wymersch je novinarjem povedala, da se v zvezi z nočnim dogodkom ni potrdila teza o terorističnem dejanju. "Več posameznikov je imelo očiten interes, da iz njihovih dosjejev izginejo obremenilni dokazi. Preiskava poteka, preiskuje se več sledi," pa je tožilstvo zapisalo v sporočilu za javnost.

Kot je dejala Van Vymerschova, inštitut za kriminologijo ni bil izbran naključno, saj je pomemben del pravosodnega ministrstva in obravnava občutljive informacije v povezavi z več trenutno odprtimi primeri. Dodala je, da za zdaj ni jasno, kako je prišlo do eksplozije, da pa je bil močan pok, ki je zbudil okoliške prebivalce, najverjetneje rezultat vnetljivih snovi znotraj stavbe, ne pa bombe.

Sledi eksploziva še niso našli
Drugi predstavnik tožilstva Gilles Dejemeppe je medtem za belgijski časnik Le Soir povedal, da sledi eksploziva za zdaj niso našli, a njegove uporabe še ne morejo izključiti. "Požar lahko povzroči eksplozijo. V znanstvenem laboratoriju so snovi, ki lahko povzročijo eksplozijo," je še dodal Dejemeppe.

Inštitut v četrti Neder-Over-Heembeek je del belgijskega pravosodnega sistema. Med nalogami, ki jih pokriva, je izvajanje znanstvenih analiz, povezanih s kazenskimi zadevami, in proučevanje delovanja kazenskega sistema.

Stopnja teroristične ogroženosti v državi je trenutno tretja na štiristopenjski lestvici, potem ko je v marčevskih terorističnih napadih na bruseljskem letališču Zaventem in postaji podzemne železnice umrlo 35 ljudi, vključno s tremi napadalci. Odgovornost je prevzela skrajna Islamska država.