Zgovorna podoba z vigilije za žrtve spolnega nasilja v Indiji - javnost zahteva smrtno kazen za avtobusne posiljevalce. Foto: Reuters
Zgovorna podoba z vigilije za žrtve spolnega nasilja v Indiji - javnost zahteva smrtno kazen za avtobusne posiljevalce. Foto: Reuters
Pričevanje svojca, čigar svakinjo so zaradi domnevnega prešuštva ubili z nožem sredi belega dne pred očmi več desetih ljudi.
Posilstvo v Indiji
Četrtkovi opoldanski protesti so postali tako ostri, da je policija uporabila celo vodne topove, da je razgnala protestnike, ki razgaljajo nemoč koruptivne policije. Foto: Reuters

V nedeljo ob pol desetih zvečer sta se 23-letna študentka in njen fant po ogledu filma odpravila domov ter pri tem vstopila na neuradni avtobus, ki jih na ulicah indijskih velemest kar mrgoli. A vožnja v južni predel New Delhija se je spremenila v najhujšo nočno moro - na avtobusu je skupina moških več kot uro posiljevala dekle, njenega spremljevalca pa hudo pretepla.

Avtobus groze eno uro krožil po Delhiju
Potem ko je avtobus več kot eno uro krožil po ulicah južnih predmestij New Delhija, je skupina posiljevalcev odvrgla posiljena, pretepena, oropana in slečena človeka v jarek v bližini mednarodnega letališča Indire Gandhi. Nad nesrečnežema se je znesla skupina najmanj šestih moških, ki so pri tem zločinskem početju uporabili tudi železne palice in druge predmete.

Še v nevarnosti, a pri zavesti
Neimenovana 23-letnica je prestala dve operaciji, njeno življenje pa je še naprej resno ogroženo. A zdravniki so zdaj optimistični: "Kaže izredno željo po življenju," je zatrdil vodja intenzivne nege v osrednji delhijski bolnišnici.

Študentka je pri zavesti in je sposobna komunikacije, vseeno pa stanje ostaja resno: "Ne pravimo, da je zunaj nevarnosti, toda njeni življenjski signali so znotraj sprejemljivih območij."

Vsi deli družbe: Ostuden zločin
V New Delhiju medtem že več dni potekajo demonstracije ogorčene javnosti proti neodločnosti policije in mlačnim ukrepom mestnih in zveznih oblasti proti posilstvom, ki jih je v glavnem mestu Indije vse več.

Na ulicah so se zbrali skupine proti nasilju nad ženskami, študentje, verniki različnih kast, predvsem pa predstavniki vseh kast in slojev pisane indijske družbe. Glas ogorčenja je povzdignila tudi opozicija, po nekaj dneh oklevanja se je oglasil tudi premier Monmhoan Singh: "To je ostuden zločin, ki zelo vznemirja."

Ulica zahteva: "Smrt posiljevalcem"
"Oblasti nam ne morejo govoriti, kaj naj oblačimo, ne morejo nam govoriti, da smo si krive same, da smo posiljene. Smrt posiljevalcem!" je vzklikala besna množica ob vigiliji v New Delhiju v spomin na vse žrtve spolnega nasilja v Indiji, kjer je tovrstni kriminal sicer redkejši kot na Zahodu, a še vedno tabu.

Med posiljevanjem mimo policijskih zapor
Osrednja tarča protestov sta predvsem policija in pravosodje. Po poročanju največjega indijskega dnevnika Times of India je avtobus med posiljevalsko orgijo prečkal najmanj tri policijske nadzorne točke. Na drugi strani sodišča posiljevalce običajno obsojajo na sorazmerno nizke kazni.

Policija je do zdaj aretirala štiri moške, med drugim tudi voznika avtobusa, še najmanj dva moška pa še iščejo. Storilce so identificirali s pomočjo posnetkov z nadzornih kamer, ki so sicer navzoče skorajda na vsakem križišču New Delhija, a jih dejansko le redko nadzorujejo v živo, s čimer bi morebiti lahko preprečili grozljivo avtobusno posilstvo.

Pričevanje svojca, čigar svakinjo so zaradi domnevnega prešuštva ubili z nožem sredi belega dne pred očmi več desetih ljudi.