Varnostne sile naj bi na protestnike streljale s pravimi naboji. Foto: Reuters
Varnostne sile naj bi na protestnike streljale s pravimi naboji. Foto: Reuters
Bujumbura
Nekaj sto protestnikov se je zateklo pred ameriško veleposlaništvo v Bujumburi. Foto: Reuters
Bujumbura
Zaradi strahu pred nasiljem je Burundi že zapustilo 26.000 prebivalcev, ki so se zatekli v Kongo in Ruando. Foto: Reuters

Nasprotniki Pierra Nkurunzize in opozicija so prepričani, da je njegova kandidatura protiustavna, a v taboru predsednika so prepričani, da njegov prvi mandat ne šteje, saj je bil takrat izvoljen v parlamentu, kar so nato s spremembo ustave spremenili v neposredne predsedniške volitve.

Zaradi predsednikove odločitve so v nedeljo v prestolnici Bujumbura izbruhnili protesti, v katerih je po navedbah organizacij za državljanske pravice umrlo šest ljudi, več pa je bilo ranjenih.

Zdravniški viri trdijo, da imajo številni ranjeni strelne rane, saj naj bi policisti streljali na protestnike. Policija je prijela 600 ljudi. Združeni narodi so izrazili skrb nad navedbami, da varnostne in obveščevalne službe proti protestnikom uporabljajo prave naboje. Poleg tega ZN razpolaga z zanesljivimi podatki, da prijete protestnike pretepajo in jih zadržujejo v prenatrpanih zaporih.

Nkurunziza je v petek protestnikom zagrozil s "strogimi sankcijami" in jih pozval, da zapustijo ulice. V predsednikovem uradu so proteste celo označili za vstajo.

V soboto so organizatorji protestov napovedali, da bodo za dva dni prenehali shode, da bi lahko družine žrtev v miru žalovale, in da si protestniki naberejo energije ter se v ponedeljek znova podajo na ulice.

V zadnjih dneh so protesti izgubili zagon in število protestnikov na ulicah se je zmanjšalo. Tudi sicer so bili protesti omejeni na prestolnico in niso dosegli mest na podeželju, kjer ima Nkurunziza največ podpornikov.

Deset let miru
Policija je sporočila, da so bili v petek v dveh napadih z granato ubiti dva policista in en civilist. Minister za varnost desetmilijonske države, general Gabriel Nizigama je protestnike obtožil, da so povezani z napadalci.

"Slišali smo, da so ti kriminalci uporabljali granate in pištole in za nas so povezani s tistimi, ki pravijo, da protestirajo, ker menijo, da so policisti njihovi sovražniki," je dejal general.

"Policija in vojska bodo storili vse, da se konča ta vstaja. Od danes naprej več ne vidimo protestnikov. Vidimo kriminalce, teroriste in celo sovražnike države," je opozoril Nizigama.

Mednarodna skupnost pozorno spremlja razmere v Burundiju, kjer se je leta 2005 s podpisom mirovnega sporazuma končala 12-letna državljanska vojna.

V regiji je še živ spomin na genocid v sosednji Ruandi, kjer so leta 1994 hutujski skrajneži ubili več kot 800.000 Tutsijev in zmernih Hutujev. Tako kot Ruanda je tudi Burundi etnično razdeljen med Hutujce in Tutsije.