Čadskim vojakom je uspelo doseči nekaj zmag proti skrajnežem. Foto: Reuters
Čadskim vojakom je uspelo doseči nekaj zmag proti skrajnežem. Foto: Reuters
Abubakar Šekau
Šekau se je večkrat pojavil na videoposnetkih. Foto: YouTube

"V interesu Abubakarja Šekauja je, da se preda. Vemo, kje je. Če se ne bo vdal, ga čaka enaka usoda kot njegove tovariše," je dejal Deby na novinarski konferenci z nigrskim predsednikom.

Boko Haram od leta 2009 s kampanjo nasilja ustrahuje severovzhod Nigerije in iz leta v leto stopnjuje svoje napade, v katerih naj bi do zdaj umrlo že 15.000 ljudi. Skupina, ki temelji na skrajnih sunitskih naukih, ima za cilj oblikovanje islamske države na severu največje afriške izvoznice nafte.

Že maja lani so se Nigerija, Niger, Čad, Kamerun in Benin dogovorili za oblikovanje skupnih sil v boju proti islamskim skrajnežem, ki so postali največja varnostna grožnja v tem delu Afrike, a do zdaj so na terenu vse države delovale same in enotnega odziva še ni bilo.

Pobudo na bojišču je v zadnjih tednih prevzela čadska vojska, ki je napadla položaje Boko Harama tudi v Nigeriji in jih pregnala z osvojenih ozemelj.

Deby je dejal, da so vodjo skupine, katere ime v prevodu pomeni "zahodna izobrazba je prepovedana", pred dnevi opazili v mestu Dikwa, ki je bilo še do nedavnega v rokah skrajnežev, a ga je čadskim vojakom nato uspelo zavzeti. Šekauju je iz Dikwe uspelo pobegniti, vendar čadske oblasti vseeno vedo, kje se skriva.

Nigerijska vojska je že trikrat do zdaj zatrdila, da je ubila Šekauja oziroma za človeka, ki izdaja za vodjo skupine, vendar se je pozneje vedno znova pojavil na videposnetkih.

Čadska vojska velja za eno najboljših v regiji in ji je že uspelo pregnati skrajneže iz sosednjega Kameruna. V Nigeriji bi lahko iz rok Boko Harama iztrgali še več ozemlja, vendar za to niso dobili privoljenja nigerijskih oblasti, ki se pred predsedniškimi volitvami konec marca ne želijo osramotiti in se izkazati za nesposobne obračunati s skrajneži na svojih tleh.