V 15-članskem VS-ju ZN-a je pet stalnih članic (ZDA, Velika Britanija, Francija, Rusija in Kitajska) in 10 nestalnih članic z dveletnim mandatom. Foto: EPA
V 15-članskem VS-ju ZN-a je pet stalnih članic (ZDA, Velika Britanija, Francija, Rusija in Kitajska) in 10 nestalnih članic z dveletnim mandatom. Foto: EPA

Čad in Nigerija sta bila izvoljena iz afriške skupine, Savdska Arabija z azijsko-tihomorskega območja, Čile iz Latinske Amerike, medtem ko bo Litva zastopala vzhodnoevropsko skupino.

Litva bo nasledila Azerbajdžan, ki je imel ob izvolitvi za nestalno članico pred dvema letoma za protikandidata Slovenijo. Tokrat vseh pet novih članic ob glasovanju ni imelo protikandidata.

Zdaj izvoljene članice bodo 1. januarja leta 2014 za dve leti zamenjale Azerbajdžan, Gvatemalo, Maroko, Pakistan in Togo.

Savdijci prvič v VS-ju
Kljub velikemu vplivu v arabskem in islamskem svetu se Savdska Arabija doslej še nikoli ni potegovala za nestalno članico VS-ja ZN-a, ki ima ključno vlogo pri reševanju konfliktov po svetu, vključno z aktualno krizo v Siriji.

V Riadu so v preteklosti že večkrat izrazili zaskrbljenost, ker menijo, da je mednarodna skupnost premalo dejavna pri reševanju državljanske vojne v Siriji, kjer je v dveh letih in pol umrlo že 100.000 ljudi. Savdijci sicer veljajo za ene izmed glavnih podpornikov upornikov proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

V zadnjih letih si Savdska Arabija prizadeva za dejavnejšo vlogo v mednarodnih organih, čeprav jo številni diplomati in opazovalci kritizirajo zaradi nespoštovanja pravic žensk in človekovih pravic na splošno.

Na njeno izvolitev za nestalno članico se je VS ZN-a odzval previdno. "Imeti jo v VS-ju ZN-a nam dovoljuje razpravo o vprašanjih na način, ki ga ne bi mogli imeti, če ne bi bila v VS-ja," je dejal neimenovani diplomat pri ZN-u.