Novi premier Cameron je v sredo že predsedoval novo ustanovljenemu svetu za nacionalno varnost. Foto: EPA
Novi premier Cameron je v sredo že predsedoval novo ustanovljenemu svetu za nacionalno varnost. Foto: EPA
David Miliband
Davd Miliband, nekdanji zunanji minister, se bo potegoval za mesto predsednika laburistične stranke. Foto: EPA

Cameron je napovedal, da bo prvi varčevalni ukrep nove vlade 5-odstotno znižanje plač vseh ministrov. Zmanjšanje javnega dolga, ki je že dosegel 11 odstotkov nacionalnega BDP-ja, je prva naloga nove konservativno-liberalne vlade, ki je napovedala takojšnje zmanjšanje javne porabe. Letos naj bi tako privarčevali šest milijard funtov.

V novi vladi, ki se je sestala ob 10. uri po srednjeevropskem času, kot namestnik premierja sedi vodja liberalnih demokratov Nick Clegg, poleg njega pa za vladno mizo sedijo še štirje vidnejši člani liberalnih demokratov. Svoj kabinet, ki je danes prvič v polni sestavi, je Cameron predstavil v sredo zvečer.

Cameron in Clegg napovedujeta preobrat
Cameron, ki je v torek zvečer postal novi britanski premier, se je v sredo dokončno vselil na Downing Street 10 in začel svoje delo. Najprej sta imela s koalicijskim partnerjem in namestnikom premierja Nickom Cleggom skupno tiskovno konferenco, na kateri sta predstavila svoj dogovor o delitvi moči, ki bo po Cameronovih besedah pomenil velik preobrat v britanski politiki.

Vlada konservativcev in liberalnih demokratov je prva koalicijska vlada v Veliki Britaniji po drugi svetovni vojni, prvič od takrat pa so v vladi tudi liberalni demokrati, ki so na parlamentarnih volitvah osvojili tretje mesto.

Svet za nacionalno varnost o Afganistanu
Po tiskovni konferenci se je Cameron srečal z na novo ustanovljenim svetom za nacionalno varnost, ki ga vodi Pauline Neville-Jones. Svet, kjer sedijo ministri, vojaški vodje in vodje varnostnih služb, je razpravljal predvsem o razmerah v Afganistanu ter o britanski strateški in varnostni politiki. Poleg Camerona so na srečanju sodelovali tudi Nick Clegg, zunanji minister William Hague in finančni minister George Osborne.

"Premier je nocoj predsedoval prvemu zasedanju novega sveta za nacionalno varnost. Srečanje je začel z izrazom spoštovanja britanskim oboroženim silam, ki se jim je zahvalil za delo, ki ga opravljajo," je povedal tiskovni predstavnik Downing Streeta in dodal, da so nato udeleženci premierja obvestili o političnih in varnostnih razmerah v Afganistanu ter o britanskih varnostnih razmerah. Cameron je napovedal, da bo Afganistan, kjer je trenutno 10.000 britanskih vojakov, prednostna naloga njegove administracije.

David Miliband novi vodja laburistov?
V poraženi laburistični stranki, ki je po 13 letih na oblasti prešla v opozicijo, so medtem začeli izbirati novega vodjo stranke, potem ko se je v torek s tega mesta poslovil nekdanji premier Gordon Brown. Da se bo potegoval za mesto predsednika stranke, je že napovedal nekdanji britanski zunanji minister David Miliband, ki je že dobil podporo nekdanjega notranjega ministra Alana Johnsona in začasne predsednice laburistov Harriet Harman, ki sta povedala, da se ne bosta potegovala za vodilno mesto.