Cameron in Juncker bosta danes odprla serijo pogajanj o morebitnih spremembah v odnosih med Brusljem in Londonom. Foto: Reuters
Cameron in Juncker bosta danes odprla serijo pogajanj o morebitnih spremembah v odnosih med Brusljem in Londonom. Foto: Reuters
David Cameron
Cameron je takoj po zmagi na parlamentarnih volitvah napovedal, da bo zagotovo izpeljal referendum o nadaljnjem članstvu Velike Britanije v Evropski uniji. Foto: Reuters

Cameron po zmagi konservativne stranke na parlamentarnih volitvah na začetku meseca in po svoji vnovični izvolitvi na položaj premierja ne izgublja časa. Pogajanja o spremembah nekaterih pogojev članstva v Uniji, ki bi lahko terjale tudi spremembe pogodbe Evropske unije, je začel na srečanju z evropskimi voditelji prejšnji teden v Rigi, nadaljeval pa jih bo več mesecev.

Britanski premier je pred dvema letoma pod pritiski evroskeptikov v vrstah konservativcev in zaradi vse večje podpore evroskeptični stranki Ukip obljubil izvedbo referenduma o nadaljnjem članstvu države v Evropski uniji. Referendum, ki ga je Cameron znova napovedal ob izvolitvi, naj bi izvedli najpozneje do konca leta 2017. Cameron namerava sicer voditi kampanjo za obstanek v Uniji, a le pod pogojem, če mu bo uspelo zagotoviti po njegovem mnenju nujno potrebne reforme, med katerimi se najpogosteje omenjajo spremembe v pravilih glede dostopa priseljencev do socialne pomoči, da novi pristopi ne bi ponujali nenamernih spodbud za priseljevanje.

Cameron pričakuje vzpone in padce
Prejšnji teden je britanski premier na vrhu vzhodnega partnerstva v Rigi napovedal, da na poti k spremembam pričakuje vzpone in padce ter veliko govora o tem, kaj je mogoče in kaj ne. Kot je za Radio Slovenija poročal dopisnik Matjaž Trošt, je Cameron temu dodal še, da je odločen britanskim volivcem dati reformirano Evropsko unijo, tako da bodo lahko o svoji prihodnosti v njej odločali na pravi podlagi.

V Uniji do zdaj razen nekaterih orisov idej še niso prejeli nikakršnih podrobnih predlogov za spremembe. Po hodnikih se omenja tudi možnost sprememb Lizbonske pogodbe, ki usmerja delovanje Unije, a je sprememba pogodbe skorajda tabutema, o kateri le redki govorijo z naklonjenostjo, je še poročal Trošt. Več kot očitno pa je, da si države članice britanskega izstopa iz Unije ne želijo. Analitiki v Bruslju Camerona ves čas opozarjajo, naj se v iskanju konsenza med koristmi za Veliko Britanijo raje posveti koristim za Unijo, ki bi jih lahko prinesle morebitne spremembe.

Juncker se ne namerava pogajati o štirih svoboščinah
Kot prvi na pogovore v Cameronovo podeželsko rezidenco Chequers prihaja predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Ta je pred kratkim dejal, da je pripravljen sodelovati s Cameronom, da bi dosegli "pošten dogovor za Veliko Britanijo in Evropsko unijo", še pred tem pa je odprl vrata nekaterim manjšim spremembam pogodb Evropske unije. A v Evropski komisiji ostajajo neomajni - o štirih temeljnih svoboščinah, prostem pretoku oseb, blaga, storitev in kapitala, se ne bodo pogajali.

Konec tedna, po predstavitvi zakonodajnega programa vlade v parlamentu, kjer bodo razgrnili tudi zakon o izvedbi referenduma o članstvu Velike Britanije v EU-ju, bo Cameron odpotoval še v Pariz in Berlin.

Omejitve za glasovanja na referendumu
Medtem so iz Downing Streeta 10 sporočili, da državljani večine drugih držav Evropske unije, ki živijo v Veliki Britaniji, ne bodo mogli oddati svojega glasu na napovedanem referendumu. Pravila naj bi bila enaka kot na parlamentarnih volitvah, kar pomeni, da bodo lahko irski, malteški in ciprski državljani glasovali na referendumu, ostali evropski državljani pa ne.