Ubiti vojak. Foto: Reuters
Ubiti vojak. Foto: Reuters
Napadalec
Napadalca je pozneje obvladala policija. Foto: YouTube
Preiskava umora vojaka sredi Londona

Britanska vojska je ob tem objavila še fotografijo umrlega.
V Manchestru rojeni Rigby, iz drugega bataljona kraljevskega strelskega polka, je služil v Afganistanu in je bil oče dveletnega sina. Njegov objokani sosed je povedal, da si je Lee želel biti vojak že od malih nog in da je bil "živahen in vesel fant".
Rigby je v času napada nosil majico z napisom "Pomagajmo herojem" - gre za dobrodelno organizacijo, ki pomaga ranjenim britanskim veteranom.
Rigbyja sta v jugovzhodnem delu Londona okoli 300 metrov od vojašnice Woolwich sredi belega dne in pred številnimi očividci z mačeto napadla domnevna islamska skrajneža nigerijskega rodu in ga večkrat zabodla do smrti, nato pa mu odrezala glavo.
Vojak je obležal na cesti, eden izmed napadalcev pa je nato z okrvavljenimi rokami pred kamero mimoidočega razlagal, da se nikoli ne bodo nehali boriti, pri tem pa prisegal k Alahu. "To sva naredila iz enega razloga, ker muslimani umirajo vsak dan," je dejal.

"Oko za oko, zob za zob"
"Ta vojak je oko za oko, zob za zob," je še povedal napadalec s krvavim nožem in mačeto v roki. Opravičil se je ženskam, ki so bile priče napada, in ob tem dodal, da so ženske v njihovih deželah vsak dan priča takim dejanjem.

"Vi ljudje ne boste nikoli varni. Odstranite svojo vlado. Ni ji mar za vas," je še dejal moški na posnetku. Drugi napadalec je bil posnet, kako se z nožem v roki pogovarja z neko žensko.

Na oba napadalca je pozneje med poskusom aretacije streljala policija in ju ranila. Pozneje je prišlo na dan, da sta bila osumljenca (enega izmed njiju so prepoznali kot 28-letnega Michaela Adebolaja) stara znanca policije in sta bila v zadnjih letih vpletena v "več preiskav". Menda pa ni nič kazalo na to, da načrtujeta napad. Enega so policisti lani prestregli, ko je zapuščal državo.
Adebolajo sicer prihaja iz verne krščanske družine, a naj bi se spreobrnil v islam potem, ko je leta 2001 pustil študij.
Policija je popoldne v zvezi z napadom aretirala še dva osumljenca. Kot je sporočil Scotland Yard, gre za moškega in žensko, oba stara 29 let. Osumljena sta sodelovanja pri načrtovanju umora.
Gre sicer za prvi napad z domnevnim islamističnim ozadjem v Londonu od terorističnih napadov na prometne povezave julija leta 2005.

"Ne bomo klonili"
Britanski premier je zaradi napada skrajšal obisk v Parizu in se vrnil v domovino, kjer je vodil izredno sejo varnostnega kabineta Cobra.

Po vrnitvi je Cameron dejal, da to ni samo napad na Veliko Britanijo in britanski način življenja, ampak gre tudi za izdajo islama in muslimanskih skupnosti, ki so toliko prispevale za državo.

"V islamu ni ničesar, kar bi opravičevalo to resnično grozljivo dejanje," je še dejal in dodal, da Britanci ne bodo klonili pred nobeno obliko terorizma.

Preiskava umora vojaka sredi Londona