Policija udeležencem ne dovoli priti do osrednje mestne avenije Istiklal. Foto: Reuters
Policija udeležencem ne dovoli priti do osrednje mestne avenije Istiklal. Foto: Reuters
Carigrad
Oblasti v Carigradu so že tretje leto zapored prepovedale parado ponosa, namenjeno osveščanju glede neenakopravnosti pripadnikov LGBT-skupnosti. Foto: Reuters
Carigrad
Lani je policija razgnala aktiviste za pravice transspolnih ljudi. Foto: EPA

Varnostne sile so zaprle avenijo Istiklal v središču mesta, pa tudi stranske ulice, ki vodijo proti njej. Policija je proti skupini 40 ljudi izstrelila več gumijastih nabojev. Nekaj ljudi, ki so vzklikali gesla v podporo istospolno usmerjenim, so prijeli.

Po poročanju BBC-ja policija ljudem, zbranim okoli avenije Istiklal, kjer naj bi se udeleženci zbrali, ne dovoli prečkati zapore ali razviti mavričnih zastav.

"Ni nas strah, tukaj smo, ne bomo se spremenili," je še pred policijskim posredovanjem v izjavi sporočil organizacijski odbor carigrajske parade.

V letih 2015 in 2016 je policija udeležence razgnala s solzivcem in vodnimi topovi.

Oblasti dogodek prepovedale tretje leto zapored
Organizatorji carigrajske parade ponosa so zjutraj sporočili, da bodo dogodek na trgu Taksim izvedli kljub prepovedi mestnih oblasti. Oblasti so parado prepovedale že tretje leto zapored.

Uradni razlog za prepovedi so varnostni pomisleki zaradi groženj skrajnodesničarskih skupin. Članica organizacijskega odbora parade Lara Ozlen je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala, da je "očitno, da je miren shod naša ustavna pravica". Oblastem očita, da jih ne zavaruje in jim raje svetuje, naj ne organizirajo shoda, kar je po njenem mnenju nedemokratično.

Predstavniki mesta so dejali, da organizatorji sploh niso ustrezno zaprosili za dovoljenje za dogodek, kar pa organizatorji zanikajo. Oblasti se pri prepovedi sklicujejo na "resne kritike zoper pohod od različnih družbenih skupin na družbenih omrežjih," poroča turški portal hurriyetdailynews.com.

Lani so protiizgredne enote policije aktiviste za pravice transspolnih ljudi, ki so se zbrali v Carigradu kljub prepovedi, razgnale s solzivcem in gumijastimi naboji. Za razliko od številnih pretežno muslimanskih držav v Turčiji istospolna usmerjenost ni nezakonita, kljub temu pa je homofobija razširjena.

Vse večja vloga religije v turški družbi
Predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan, katerega konservativna stranka AKP je vladajoča, trdi, da je zavezan sekularizmu, hkrati pa spodbuja večjo vlogo religije v družbi, kritiki doma in na tujem pa ga obtožujejo avtoritarnega vladanja.

V soboto smo poročali, da naj bi se Turčija pripravljala na odpravo poučevanja teorije o evoluciji v osnovnih in srednjih šolah. "Naredili smo poenostavitve nepotrebnih stvari. Elemente, ki ne ustrezajo našim vrednotam, bomo odstranili," je za časnik Cumhuriyet dejal vodja odbora za kurikulum na ministrstvu za šolstvo Alpaslan Durmus. Aktivisti opozarjajo, da želi vlada tudi na ta način zmanjšati sekularizacijo.

Gumijasti naboji za udeležence parade ponosa
Gumijasti naboji za udeležence parade ponosa